Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 1Foto: Lena Stevanović/Danas.rs

Osmi protest koalicije „Srbija protiv nasilja“ zbog neregularnosti izbora završen je večeras obraćanjem lidera opozicije ispred Policijske uprave grada Beograda nakon što su pokušali da saznaju šta je sa uhapšenima tokom sinoćnog protesta kod Skupštine grada. Poručeno je da nijednog građanina neće ostaviti „na milost i nemilost Vučićevoj policiji“ i pozvali građane da se i sutra okupe ispred zgrade RIK-a u 18 časova.

Podsetimo, večerašnjem protestu predhodila je šestočasovna blokada Beograda studenata koji su podržali zahtev opozicije da se izbori ponište.

20.19 Nešto posle 20 časova završen je obraćanjem lidera opozicije ispred zgrade PU grada Beograd završen je osmi protest kolalicije Srbija protiv nasilja.

20.12 Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac izjavio je ispred policijske stanice „29. novembar“ u ulici Despota Stefana u centru Beograda, da okupljeni građani koji su došli da podrže uhapšene studente, ne ruše ustavni poredak, već štite državu.

20.09 Srđan Milivojević poručio je da neće ostaviti nijednog građanina na „milost i nemilost Vučićevoj policiji“. Naveo je da će se sastaviti zahtev policiji kao i prijava protiv svakog člana policije koji su sinoć koristili prekomernu silu. Rekao je da će sada u prostorijama RIK-a sastaviti zahtev za prijem u policiju za sutra u 7 časova. Lideri opozicije pozvali su građane da se i sutra u 18 časova sastanu ispred RIK-a, a građani skandiraju „nećemo kući“.

20.07 Aleksić se obratio i okupljenim građanima koji je rekao da će zahtevati istragu o situaciji policijske brutalnosti na sinjoćnjim protestima na šta su demonstranti uzviknuli „SNS mafija“.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 2
Foto: Lena Stevanović/Danas.rs

19.54 Miroslav Aleksić ispred PU grada Beograda je rekao da je vrlo diskutabilno što se na današnjoj konferenciji za novinare nije govorilo o nasilnom postupanju policije na jučerašnjim demonstracijama. Takođe se osvrnuo na slučaj povređenog pripadnika policije koga je obišao ministar Gašić i prokomentarisao video snimke na kojima se vidi da je on pre zadobijene povrede hapsio protestante i nad kojima od njih je upotrebljavao prekomernu silu. Aleksić je upitao da li će se ministarstvo pozabaviti ovim slučajem na šta nije dobio odgovor.

19.49 Miroslav Aleksić izjavio je za N1 da većina roditelja ne zna danas gde im se uhapšena deca nalaze i pozvao roditelje da im se obrate i da će njihov pravni tim zastupati uhapšena lica.

19.44 Predstavnik policije izjavio je da će već sutra neki uhapšeni biti pušteni, ali nikoga ne primaju unutra. Miroslavu Aleksiću je rečeno da za tražene informacije pozove broj policije gde će ga preusmeriti na nadležne. Predstavnici opozicije, kako javlja reporterka Danasa, tražili su od policije da posete uhapšene, na šta im je rečeno da za posete postoji protokol.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 3
Foto: lena Stevanović/Danas.rs

19.35 Policija opkolila zgradu PU grada Beograda, protestanti pristižu. Kako javlja reporterka Danasa, protestanti ispred policijske stanice skandiraju „pustite ih sve“. Srđan Milivojević je pozvao građane da ostanu mirni.

 

19.32 Dok se protestanti kreću ka stanici policije „29. novembar“, jake policijske snage se okupljaju iza zgrade Policijske uprave Grada Beograda, javlja reporterka Danasa.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 4
Foto: Katarina Živanović/Danas.rs

19.29 Građani uz poklike „Izlazite napolje“pozivaju ljude da izađu z okolnih zgrada i da se pridruže protestu, javlja reporterka Danasa.

19.03 Narodni poslanik Srđan Milivojević pozvao je građane da krenu ka Policijskoj upravi Grada Beograda, gde se kolona i uputila uz povike „Vučiću odlazi“. Namera je, kako kažu, da se proveri šta je sa onima koji su sinoć uhapšeni, među kojima su i studenti.

 

 

Predstavnici opozicije ponovili su da žele miran protest, kao što su hteli i juče, a da je „nasilje bilo provocirano od strane ubačenih elemenata i policije koja se nalazila u Gradskoj skupštini, a koja nije htela da pusti članove Privremenog organa da uđu u zgradu i obrate se okupljenima“.

19.02 Okupljeni građani rekli su reporterima N1 da ih je na ulice dovela „krađa izbora“. „Ako se ovo dopusti, mi više izbora nemamo. Neka se vrate na jednopartijski sistem, da više ne glumimo, ovo nije parlamentarna demokratija“, poručili su građani.

18.54 Marinika Tepić, koja već osmi dan štrajkuje glađu, izašla je na prozor svi joj aplaudiraju i skandiraju „Pobeda“, javlja reporterka Danasa.

 

18.32 Nakon Aleksića prisutnima se obratio Aleksandar Jovanović Ćuta koji je Vučiću poručio „Puštaj našu decu iz svojih zatvora“. On je rekao da je ključna reč „pobuna“. Ćuta je prisutne pozvao i na sutrašnje proteste ispred RIK-a u 18 časova.

18. 28 Okupljenima se obratio i Miroslav Aleksić koji je pozdravio prvo studente rečima „Vi ste ponos i budućnost Srbije“. On je demonstrantima poručio da „normalnošću pobedimo nenormalnost“. Osvrnuo se na sunoćnja dešavanja i rekao da su akcije pripadnika policije oličenje „Vučićeve i Gašićeve policije“.

„Oni su ti koji ruše ustavni poredak“, poručio je Aleksić.

On je kazao da su i sinoć hteli da Vladimir Obradović uđe u Stari dvor i obrati se okupljenima. „To nije bilo odobreno njemu, ali je Šapić danas mogao slobodno da uđe u Stari dvor iako je i on, kao i Obradović, samo deo Privremenog organa“, kazao je Aleksić.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 5
Foto: Beta/Miloš Miškov

18.26 „Marinika večeras nije u stanju da može da stoji duže vremena, ali nadam se da će nam se narednih dana priključiti. Imamo jednu misiju, i mi koji ovde štrajkujemo glađu. Danijela, Jelena i Marinika su hrabre žene. Daju nam snagu okupljeni ljudi, pre svega studenti koji traže da se vrati pokradeno. Aleksandar Vučić je pokrao izbore i ta krađa traje jako dugo. Bez demokratskih institucija nema života u ovoj zemlji i opstanka ovog naroda. Pozivam sve ljude kojima je stalo do normalne Srbije da budu hrabri i izdrže, jer ćemo pobediti“, poručio je Janko Veselinović, jedan od opozicionara koji štrajkuje glađu.

18.19 U Nemanjinoj ulici uspostavljen je saobraćaj, a sada je blokirana Ulica kralja Milana, u kojoj se ispred Skupštine Srbije održava osmi protest sa zahtevom da se ponište izbori, javlja reporter FoNeta sa terena. Ispred Skupštine Srbije, u kojoj je sedište Republičke izborne komisije, nalaze se dva uniformisana policajca na vratima.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 6
Foto: Lena Stevanović/Danas.rs

18.11 Ispred RIK-a počelo skandiranje „Gde je opozicija“, kao poziv liderima da se obrate okupljenima osim studenata.

 

18.02 „Danas smo pokazali svima da je moguće održati blokade i smetati a da nam niko ne nalepi nikakve etikete“, rekao je student Ivan Bjelić. Naveo je da će podneti zahteve lokalnim samoupravama jer su ih na to uputilinadležni iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

 

 

17.50 Građani koji su skoro šest sati bili ispred Vlade Srbije, pre toga Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, sada su se uputili ka Republičkoj izbornoj komisiji gde Srbija protiv nasilja organizuje protest.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 7
Foto: L. Stevanović/Danas

17.40 Poprečne ulice duž Kneza Miloša su pune žandarmerije, javlja izveštač Danasa. Studenti su oko 12 počeli blokadu ispred zgrade Ministarstva za državnu upravu u Birčaninovoj, da bi se oko 14 časova pomerili u ulicu Kneza Miloša, ugao sa Nemanjinom gde je sedište Vlade Srbije. Kada se završi ova šestočasovna blokada u 18 časova pridružiće se protestu koji politička opozicija najavljuje ispred RIK-a, i koji se svakodnevno održava od 18. decembra.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 8
Printskrin N1

16:04 Sutra, u utorak 26. decembra, neće biti šestočasovne studentske blokade Beograda, tako kažu organizatori iz grupe Studenti protiv nasilja/Borba, jer su studenti dali rok lokalnim samoupravama da im do srede u 12 sati omoguće uvid u biračke spiskove, prenosi N1.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 9
FOTO: Vojin Radovanović

15:47 Na protestu se pušta i muzika, između ostalog, i Senidah i Dubioza kolektiv. Ali se igraju i kola iz različitih delova Srbije. Mladima su se pridružili i oni nešto stariji.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 10
Foto: Vojin Radovanović

15:35 Nikola Ristić, jedan od studenata je pozvao radnike u javnim i državnim preduzećima da im se pridruže nakon radnog vremena. Kako je rečeno, zaposleni u javnim institucijama rade do 15 časova i da bi svi „pošteni i časni ljudi bi trebalo da se priključe protestu“.

14:34 Studenti odlučili da se pomere na raskrsnicu ulica kneza Miloša i Nemanjine kod zgrade Vlade. Tu su nastavili sa „sportskim aktivnostima“. Blokiran je saobraćaj, a propuštaju se kola Hitne pomoći.

14:30 Oglasilo se Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave saopštenjem u kojem se navodi da je Jedinstveni birački spisak „jedna od najažurnijih evidencija“ u Srbiji i da nikad nije bio uređeniji, te da su tvrdnje o postojanju takozvanih „fantomskih birača“ apsolutno neistinite i paušalne. Studenti tim povodom uzvikuju: „Martinoviću lopove, pokrao si izbore“! Odlučeno je i da se uvid u birački spisak traži i na lokalnom nivou, odnosno da se loklanim samoupravama uputi zahtev i traži uvid u birački spisak.

Građanina se obratio aktivista Ivan Bjelic koji je rekao da do srede ne odgovore na sve zahteve imaće dalje akcije.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 11
Foto: Vojin Radovanović/Danas

14.22. Grupa aktivistkinja je na blokadi u ulici Kneza Miloša izvadila pletivo.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 12
Nađa Vukajlović

14.15 Jedan broj mladih na protestu studenata zbog izbora 17. decembra, na kome su i opozicioni političari, na blokadi saobraćaja u Knez Mihajlovoj igraju fudbal i odbojku.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 13
Vojin Radovanović

14.05. Među okupljenima su kandidat za gradonačelnika Beograda Srbije protiv nasilja i profesor Fakulteta organizacionih nauka Vladimir Obradović i kandidat za poslanika ove koalicije i predsednik DS-a Zoran Lutovac.

14.01 Građani ne žele nasilnu smenu vlasti, već promenu izbornih uslova, poručio je Bojan Simišić, osnivač Eko straže, sa blokade Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i dodao da je bitno održati kontinuitet.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 14
Vojin Radovanović

13.43 Okupljeni su proširili akciju, blokirali su raskrsnicu Kneza Miloša i Birčaninove. Organizatori ne žele da otkriju hoće li se kasnije ići do neke druge lokacije, odnosno za sada je plan da se ovde ostane. Deo ljudi ostao je da blokira ulaz u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u Birčaninovoj. Natalija Petrović, studentkinja iz Novog Sada, rekla je da poenta protesta „nije masovnost već kvalitetni ljudi“ koji žele da urade nešto za svoju državu.

13.20. Radomir Lazović iz koalicija SPN rekao je za N1, da „mi nemamo plan“, ali ćemo da se borimo.

13.10. Okupljenih na protestnoj blokadi u Birčaninovoj ulici ispred zgrade Ministarstva je više stotina. Skandiraju „Otvarajte spiskove“ i najavljuju da idu da blokiraju drugu lokaciju, onda kada se „napuni ulica“. (Nezvanično se može čuti od organizatora da će odlazak na drugu najavljenu lokaciju u Beogradu na kojoj će takođe biti blokiran saobraćaj, zavisiti od brojnosti. Proevropska koalicija Srbija protiv nasilja, podsetimo, traži poništavanje izbora od 17. decembra na svim nivoima, i međunarodnu komisiju koja će istražiti sve nepravilnosti i postaviti okvire za nove izbore.)

13.00 Studetnima se obratila profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, a prethodno ih je u zajednički potipsanom saopštenju za medije podržala i veća grupa profesora i asistenata Beogradskog univerziteta.

12.39. Na blokadu u Birčaninovu ulicu stigla je i grupa studenata koji su organizovano doputovali na protest vozom iz Novog Sada, njih je oko 40.

12.25. Okupljeni su istakli transparente u obliku ličnih karata predstavnika vlasti Vladimira Orlića, Ane Brnabić, Aleksandra Vučića…

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 15
Printskrin N1

12.21 Ispred Ministarstva su pustili muziku i dobacuju se balonima na kojima su ispisane protestne poruke. Nekoliko aktivista selo je na stepenice na ulazu u Ministarstvo. Saobraćaj reguliše policija, a prisutni su i pripadnici MUPa u civilu.

12.06 Blokada Birčaninove ulice je počela nešto pre 12 sati, a do daljnjeg organizatori su saopštili da će blokirati ulaz u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, dok se ne okupi još ljudi, a onda će saopštiti i drugu lokaciju koju će blokrati u Beogradu.

12. 04. Aktivista Nikola Ristić pozvao okupljene da skandiraju „Otvarajte spiskove“.

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 16
Vojin Radovanović

11.45  Aktivista Ivan Bjelić obavestio je preko megafona Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave da ima 15 mimuta, odnosno do 12 časova, da odgovore na zahtev, te da će onda započeti blokadu ulice, mada je saobraćaj već obustavljen.

11.40 N1 javlja da su studenti iz Novog Sada stigli ali na stanicu u Novom Beogradu, jer su dobili „dojavu“ da će ih na stanici Prokop sačekati policija.

11.29 Studenti su se okupili ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave. Oni od ovog ministarstva na čijem je čelu Aleksandar Martinović (SNS) zahtevaju otvaranje biračkog spiska, kako bi imali uvid u eventualne izborne nepravilnosti.

Saobraćaj u Birčaninovoj nije zatvoren za saobraćaj, a okupljeni su na trotoaru i parkingu kod Ministarstva.

Najavljene su i blokade saobraćaja u glavnom gradu, ukoliko Ministarstvo ne odgovori pozitivno na pomenuti zahtev.

U 12 časova su organizatori najavili da će saopštiti koje će još lokacije biti blokirane. Najavljeno trajanje blokade je šest sati.

Planiran je i dolazak studenata iz Novog Sada.

Protest organizuju studenti i mladi, između ostalih i pokret Borba. Tu su u poslanici Aleksandar Olenik i Đorđe Miketić, kao i aktivista Naim Leo Beširi, poslanik SPN Srđan Milivojević, nekadašnji premijer Srbije Zoran Živković…

Osmi protest opozicije završen ispred Policijske uprave Grada Beograda: "Nećemo nijednog građanina ostaviti na milost i nemilost Vučićevoj policiji" (VIDEO/FOTO) 20
V. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari