Savo Manojlović: Ambasadori SAD i Rusije se umešali u unutrašnja pitanja Srbije 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ)

Direktor za kampanje pokreta Kreni-promeni Savo Manojlović ocenio je večeras da su se ambasadori SAD i Rusije u Beogradu – osudom protesta opozicije i podrškom lideru vladajuće koalicije Aleksandru Vučiću – umešali u unutrašnja pitanja Srbije.

Manojlović je na društvenoj mreži Iks reagovao na današnje izjave ambasadora SAD i Rusije, Kristofera Hila i Aleksandra Bocan-Harčenka, navodeći da „razume da u vremenima geopolitičke krize velikim silama odgovaraju države sa korumpiranom vlašću“.

„Danas su Kristofer Hil i Bocan-Harčenko opet osudili demonstracije. Razumem da u vremenima geopolitičke krize velikim silama odgovaraju države sa korumpiranom vlašću i razorenim institucijama, gde se dogovarate sa jednim čovekom, marionetom. Ali ovom narodu i građanima Srbije to ne odgovora“, naveo je Manojlović.

Hil je večeras, između ostalog, izjavio da „nasilju i vandalizmu nad državnim institucijama nije mesto u demokratskom društvu“ i da „lideri Srbije i njeni građani treba da imaju u vidu da legitimnost demokratskih procesa zavisi od transparentnosti i spremnosti svih strana, i pobednika i poraženih, da poštuju volju naroda izraženu na izborima“.

Dan posle nereda u Beogradu, Hil je naveo i da ima „puno poverenje“ da će Srbija „proći kroz aktuelne izazove sa ojačanom demokratijom“.

Bocan-Harčenko je ranije danas izjavio da ga je predsednik Vučić informisao da ima „neoborive dokaze“ da Zapad stoji iza protesta u Beogradu i dodao da se oni organizuju i izvode u skladu sa principima i tehnologijama „majdanskih revolucija“, što je termin koji se koristi za smenjivanje vlasti masovnim demonstracijama, poput onih iz 2014. na kijevskom trgu Majdan.

„Opozicija je započela proteste, koji su ohrabreni i podržani iz inostranstva. Vučić je pričao o tome, ne mogu da ulazim u detalje, jer je reč o poverljivim informacijama. Ali, on ima neoborive dokaze da podsticanje i podrška dolaze sa Zapada“, rekao je Bocan-Harčenko posle sastanka sa predsednikom Srbije u Beogradu.

Dan ranije, u nedelju uveče, premijerka Srbije Ana Brnabić je na TV Pink izjavila da je dokaze o umešanosti zapada u opozicione proteste, Vučiću dostavila – Rusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari