Oglasilo se ministarstvo povodom zahteva studenata: Birački spisak nikad nije bio uređeniji 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) saopštilo je danas da „jasno i nedvosmisleno ističe“ da je Jedinstveni birački spisak „jedna od najažurnijih evidencija“ u Srbiji i da nikad nije bio uređeniji, te da su tvrdnje o postojanju takozvanih „fantomskih birača“ apsolutno neistinite i paušalne.

Želimo da podsetimo na to da je birački spisak do 2012. godine vodila svaka opština, odnosno grad za sebe, te da je takav način vođenja imao nedostatke, dodaje se u saopštenju.

Otkako su 2012. godine objedinjeni svi podaci i uspostavljen Jedinstveni birački spisak, obezbeđena je puna kontrola, tačnost i ažurnost podataka.

Ministarstvo je navelo da je u proteklih 11 godina kontinuirano radilo na unapređenju ove baze podataka, te da su rezultati tog rada vidljivi.

Od uspostavljanja Jedinstvenog biračkog spiska 2012. godine evidencija prebivališta, odnosno boravišta građana povezana sa biračkim spiskom, što znači da kada građanin promeni prebivalište, taj podatak se u roku od 24 časa ažurira od opštinske, odnosno gradske uprave jedinice lokalne samouprave zadužene za deo biračkog spiska na čijem je području izvršena promena, dodaje se u saopštenju.

Iz MDULS navode da su od 2019. godine sa biračkim spiskom povezali i matične knjige, tako da kada lice premine, u najkraćem roku se briše iz biračkog spiska od ovlašćenog lica za ažuriranje biračkog spiska.

Ista procedura je i u slučaju promene prezimena, jer se i taj podatak odmah evidentira u biračkom spisku, a 2019. godine pripremljen je i Priručnik za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku za potrebe službenika koji obavljaju ove poslove, kao pomoćno sredstvo u njihovom svakodnevnom radu, a 2020. godine uspostavili smo i kontrolu prijave građana za glasanje u inostranstvu, navodi MDULS.

Ministarstvo podseća da je napravljena i posebna veb stranicu sa informacijama za građane, putem koje oni mogu proveriti da li su upisani u birački spisak i na kom biračkom mestu mogu ostvariti svoje biračko pravo, a slepim i slabovidim licima takođe smo omogućili da elektronskim putem provere da li su upisana u birački spisak.

Od 2021. godine na internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na svaka tri meseca do zaključenja biračkog spiska objavljuje se broj birača razvrstanih po jedinicama lokalne samouprave, a po zaključenju biračkog spiska omogućava se uvid u podatke o imenima i prezimenima svih birača u Srbiji po biračkim mestima, poručuju iz MDULS.

Dodaju da je u cilju dodatnog unapređenja Jedinstvenog biračkog spiska Ministarstvo, u saradnji sa Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uspostavilo je i elektronsku uslugu na Portalu eUprava – Zahtev za upis, odnosno promenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović istakao je „da je sve gore navedeno vrlo dobro poznato Draganu Đilasu, Miroslavu Aleksiću, Mariniki Tepić i ostalim liderima liste Srbija protiv nasilja, međutim, da njih, kao protagoniste tuđinskih interesa, činjenice ne zanimaju“.

Martinović je dodao da je njihov cilj da, bez obzira na slobodno izraženu volju naroda na izborima 17. decembra, silom preuzmu vlast u Srbiji i da potpuno promene njenu unutrašnju, a naročito spoljnu politiku, po diktatu pojedinih međunarodnih centara moći, odnosno, kako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić lepo rekao, da od Srbije naprave „lutku na kanapima“.

Ministarstvo će svom snagom biti uz predsednika Aleksandra Vučića i da bude privrženo njegovoj politici Srbije kao suverene i slobodne države, koja samostalno donosi najvažnije političke odluke i koja se snažno ekonomski razvija kao politički stabilna, demokratska i pravno uređena država, dodao je Martinović u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari