Haradinaj: Mene zovu, a Vučić nema briga 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFFE/VALDRIN XHEMAJ

Premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj izjavio je da je veoma iznenađen pozivom Specijalnog tužilaštva u Hagu u svojstvu osumnjičenog i ocenio da se radi o „neravnoteži pritiska međunarodne zajednice koja mora da se ispravi“, jer predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je bio saradnik Slobodana Miloševića, nema takve brige.

Haradinaj je za albanski servis Glasa Amerike rekao da je ispunio zakonsku obavezu da se odazove pozivu Specijalnog tužilaštva, iako se već dva puta pojavljivao na sudu i dao mogućnost međunarodnom pravosuđu da preispita period rata u celini.

Na Kosovu postoji sumnja da je reč o zaveri, a ono što mogu da potvrdim je da verujem u političke stavove koje sam izrazio – da nema diskusije o teritoriji i granicama, da sporazum sa Srbijom treba da se postigne uz uzajamno priznanje u postojećim granicama i da se takse ukidaju posle priznanja, kazao je Haradinaj.

On je ponovio da Kosovo ne može da dozvoli tvorevine kao što je „Dodikova republika“, jer bi to dovelo Rusiju na Kosovo.

Haradinaj je od međunarodne zajednice zatražio da zaustavi „nepravedan pritisak na Kosovo“, kako za takse, tako i za druge teme, istakavši „da nije u redu prihvatiti uslove Srbije za nastavak dijalog, zato što to vređa Kosovo, koje je žrtva“.

Na pitanje ko na njega vrši pritisak, Haradinaj je rekao da su to Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

On je istakao da je zbog tog pristiska imao stalna neslaganja sa koalicionim partnerima, ali ostavku nije podneo zbog toga, već zbog poziva iz suda. Da nije bilo toga, ne bih dao ostavku, i dalje bih bio predsednik vlade i ne bismo razgovarali o izborima, poručio je Haradinaj.

Objasnio je da u Hagu nije želeo da odgovara napitanja tužilaca jer mu je pravni stručnjak savetovao da je to najbolja opcija.

Haradinaj smatra da su u ovoj situaciji izbori na Kosovu najbolje rešenje, dodavši da se s tim slažu sve stranke.

Kada će oni biti održani ne mogu da kažem, ali prema mojim kalkulacijama to bi moglo da se desi za otprilike 70 dana, krajem septembra ili početkom oktobra, rekao je Haradinaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari