Haradinaj: ZSO treba da bude deo konačnog sporazuma, jednostrano delovanje nije pametno 1Ramuš Haradinaj Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je za Glas Amerike da bi Zajednica srpskih opština trebalo da bude deo konačnog sporazuma Kosova i Srbije, i dodao da Vlada Kosova treba pažljivo da reši situaciju na severu.

„Mislim da nije dobra situacija da se vraćamo unazad, ovo vraćanje počinje kursom premijera Kosova u vezi sa planom za registarske tablice, ne prateći američki predlog, ali i prilično đavolskom agendom Srbije da preko kriminalnih grupa destabilizuje sever. Neophodan je intenzivniji dijalog sa lokalnim Srbima“, rekao je Haradinaj, prenosi Kosovo online.

Prema njegovim rečima, povratak Srba u institucije i ZSO se ne može rešiti u jednom danu.

„Povratak i ZSO nisu pitanja koja se rešavaju odjednom ili u jednom danu. Mislim da što se tiče ZSO, rešenje dolazi sa konačnim dogovorom, dok je povratak u institucije unutrašnji proces koji mora da se desi, i Priština mora da intenzivira unutrašnji dijalog sa lokalnim Srbima“, rekao je Haradinaj u intervjuu za Glas Amerike.

Dodao je da je ZSO sada dobila na težini.

„To je bila moja briga u prošlosti, takođe sam molio Kurtija da bude oprezan sa ovim jednostranim akcijama, jer će onda biti zahteva da se to nazove jednostranim. Sada smo došli u situaciju da se već istražuje kazneni pristup Vladi i premijeru zbog njegovih jednostranih ili iznenađujućih postupaka na terenu. Američka administracija ima donekle edukativni ili kazneni pristup prema zvaničnoj Prištini i premijeru, jer su ovi zahtevi novi u odnosu na prethodne zahteve pre stolnog plana, kada je zahtev bio samo da se fokusira na konačni dogovor. Sada je ovo novi zahtev koji proizilazi iz situacije na terenu i jednostranog delovanja Kurtija“, naglasio je Haradinaj.

Naveo je da je opozicija upozoravala na moguću eskalaciju.

Haradinaj je rekao da je francusko-nemački predlog zapravo američki i naglasio da je on odlična osnova.

„Ovim sporazumom na međunarodnom planu, Srbija priznaje Kosovo, priznaje prava ka napredovanju i ka članstvu u svim međunarodnim organizacijama, ali i obavezuje se da ne ometa članstvo. Podrazumeva se da Kosovo preuzima svoje obaveze za prava kosovskih Srba, prethodni sporazumi su sve obaveze, kako Zajednica, tako i status Srpske crkve koji se bira na osnovu zakona o verskim slobodama na Kosovu, tako da to je dobra osnova za, da tako kažem, razvod sa Srbijom na međunarodnom planu“, dodao je Haradinaj.

Prema njegovim rečima, Vlada Kosova treba da bude oprezna u uklanjanju barikada i da to uradi u koordinaciji sa međunarodnim saveznicima.

„Bio sam premijer i intervenisao sam i uklonio barikade, ali to je bila druga situacija, drugačiji odnos sa saveznicima i potpuno drugačiji kontekst bezbednosne situacije. U današnjem kontekstu bezbednosne situacije, mislim da jednostrano delovanje nije mudar potez, pa bi Vlada trebalo da ih ukloni ako vidi da je to neizbežno, ali to treba uraditi u koordinaciji sa našim saveznicima“, izjavio je Haradinaj, između ostalog, u intervjuu za Glas Amerike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari