Helikopteri u niskom letu iznad Beograda zbog El Sisija i mera bezbednosti 1Foto: AP Photo/Darko Vojinovic

Policijski helikopteri koji u niskom letu nadleću delove Novog Beograda i Zemuna su deo mera obezbeđenja zbog posete egipatskog predsednika Egipta Abdel Fataha el Sisija, koji je juče doputovao u zvaničnu posetu Srbiji.

Zbog svečanog dočeka egipatskog predsednika ispred Palate Srbije, postavljeno je jako policijsko obezbeđenje u tom delu Novog Beograda.

Nadletanje helikopterom spada u uobičajene mere zaštite stranih državnika, i u Srbiji se događa prilikom posete potpredsednika SAD, turskog predsednika, ruskog i drugih visokih zvaničnika.

Na aerodromu „Nikola Tesla“ El Sisija je juče popodne sačekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i šef diplomatije Nikola Selaković, te ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

RTS je javio da je avion visokog gosta iz Egipta dočekalo šest „migova-29″ raspoređenih u dve grupe.
Doček je bio na crvenom tepihu, uz postrojenu Gardu Vojske Srbije.

Zvaničan deo posete počinje danas pre podne.

Prvom egipatskom predsedniku koji je došao u Beograd posle 35 godina biće priređen svečani doček ispred Palate Srbija nakon čega je predviđen sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a potom plenarni sastanak delegacija dve zemlje, najavljuje agencija Beta.
Predsedniku Egipta potom će biti uručeno odlikovanje.

El Sisi i Vučić zajedno će se obratiti medijima danas (sreda) u 11.30, a nakon toga će učestvovati u Srpsko-egipatskom poslovnom forumu.

Za po podne planiran je sastanak El Sisija sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem.

Poslednji predsednik Egipta koji je bio u Beogradu bio je Hosni Mubarak 1987, u poseti tadašnjoj Jugoslaviji i 1989. kada je učestvovao na beogradskom samitu Pokreta nesvrstanih zemalja.

Poslednji egipatski zvaničnik koji je posetio Srbiju bio je šef diplomatije Sameh Šukri krajem 2018. kada se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, premijerkom Anom Brnabić i tadašnjim šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Srbija je nasledila sporazume sa Egiptom o ekonomskoj i trgovinskoj i naučno-tehničkoj saradnji iz vremena FNRJ i sporazume o podsticanju i zaštiti ulaganja, o izbegavanju dvostrukog oprezivanja i o saradnji u kulturi, obrazovanju i sportu, iz vremena Državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Ambasador Egipta u Srbiji Basel Salah je uoči posete za RTS i Tanjug izjavio da Srbija i Egipat imaju odlične odnose još od vremena kada su predsednici Gamal Abdel Naser i Josip Broz Tito osnovali Pokret nesvrstanih.

Salah je podsetio da će Egipat biti domaćin COP27 sastanka Ujedinjenih nacija, posvećen zaštiti životne sredine i klimatskim promenama, što će takođe biti jedna od tema razgovora dvojice predsednika.

Na pitanje kako dve zemlje mogu da pomognu jedna drugoj u vreme globalne krize, Salah je u intervjuu za Tanjug i RTS između ostalog naveo da Egipat pokušava da diversifikuje izvore pšenice, budući da su ranije nabavljali čak 80 odsto pšenice iz Rusije i Ukrajine. „Sada uključujemo još šest ili sedam zemalja u snabdevanje, uključujući i Srbiju, koja ima veoma kvalitetnu pšenicu. Već sam razgovarao sa nekoliko srpskih zvaničnika o uvozu srpske pšenice u Egipat“, rekao je Salah.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari