Hil: Ne sećam se tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona 1foto FoNet Milica Vučković

Pitanje je da li Sjedinjene Američke Države (SAD) mogu da računaju na kosovskog premijera Aljbina Kurtija kao partnera, izjavio je danas za Glas Amerike američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil, dodavši da se „ne seća tako dubokih podela između Prištine i Vašingtona“.

Mislim da imamo problem sa Kurtijem, nije voljan da prihvati naše predloge. Čini mi se da imamo neke veoma suštinske probleme sa njim i ne znam da li možemo da računamo na njega kao partnera, ali ostaviću tu odluku našoj ambasadi u Prištini, predočio je Hil.

Ima svakako deeskalacije na srpskoj strani, a očekivanje od EU i SAD je da i Kosovo napravi korak u tom smeru, objasnio je on.

Hil je ocenio da je Srbija u procesu aktuelne krize na Kosovu konstruktivan partner, ali da se od nje očekuje da prizna kosovska dokumenta i da ne sputava Prištinu da se učlanjuje u međunarodne organizacije.

Veoma je važno da se specijalna policija povuče iz opštinskih zgrada, što treba da urade i
gradonačelnici, i to treba da se desi u nekom trenutku. I treće, malo teže pitanje, jeste da li možete da imate nove izbore, kazao je Hil.

Da budem jasan, ne želim da govorim o različitim medijskim navodima, ali mi smo rekli da će Kosovo trpeti posledice u odnosima sa nama, što je veoma snažna poruka. Mislim da postoji jedinstvo unutar Kvinte, poručio je Hil.

Da li postoji neki problem kako zemlje Kvinte reaguju, to ćete morati da pitate članice Kvinte, ali mislim da postoji stav da nešto mora da se uradi i da postoji zabrinutost u vezi sa tim kako Priština postupa, a verujem da tu zabrinutost dele sve zemlje Kvinte, ocenio je on.

Hil je objasnio da je sa srpske strane jasno rečeno da je važno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO), što je i dalje problem za Kurtija, jer svi ostali shvataju da je to neophodno.

Naglasio je da se na Vučića računa kao na dobrog partnera i nada se da će se tako nastaviti.

Bio sam prisutan na razgovorima (sa Eskobarom, Vučićem i Lajčakom) pre neko veče i mogu vam reći da su išli dalje od trenutne krize na Kosovu. Mislim da postoji razumevanje sa vlastima u Srbiji kako da idemo napred, da radimo stvari zajedno, a nadam se da će i narod u Srbiji shvatiti da želimo mnogo više da sarađujemo politički, ekonomski i u domenu bezbednosti, predočio je Hil.

Hil je istakao i da smatra da je Vučić spreman da uradi ono što je rekao – da postigne normalizaciju odnosa sa Kosovom.

To prethodi svim budućim fazama saradnje. Hajde da krenemo redom, da probamo da realizujemo ZSO i priznavanje kosovskih dokumenata. To je važno u ovom trenutku, istakao je američki ambasador.

Upitan o najavi prevremenih parlamentarnih izbora, Hil je istakao da Srbija treba sama da rešava svoje političke probleme.

Šta god da se odluči o izborima, nemam sumnje da će Srbija moći istovremeno da radi i na pitanju Kosova i na drugim pitanjima. Vlade su obično u stanju da se istovremeno bave sa nekoliko stvari i to očekujemo i od Srbije, poručio je Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari