Hil o tablicama: Mislim da pitanje preregistracije vozila na Kosovu zaista nije važno 1Kristofer Hil foto EPA/MATTHEW CAVANAUGH

Američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil ocenio je da rešenje za registarske tablice proizilazi iz briselskog dijaloga i da preregistracija nije najvažnije čime dijalog treba da se bavi.

 

„Mislim da pitanje preregistracije zaista nije važno, ono neće rešiti dva krucijalna problema, pitanje međunaordnog statusa Kosova i pitanje budućeg položaje srpske zajednice na Kosovu. Što se tiče problema preregistracije, ja nisam pregovarač u dijalogu, Evropljani rade vrlo naporno već 10 godina na tome, i mislim da rešenje za registraske tablice proizilazi iz briselskog dijaloga, mislim da treba ponovo uspostaviti dijalog da bi ta pitanja bila rešena. Ali dijalog ne treba da se pretvori u nekakav mehanizam neslaganja i sporova, želimo da se dijalog bavi važnijim pitanjima“, porčio je Hil.

Rok za preregistraciju vozila koji je odredila Vlada u Prištini, ističe danas. Uprkos međunarodnim pritiscima, Vlada Aljbina Kurtija saopštila je da odlaganja roka neće biti, odnosno da će od sutra do 21. novembra građani sa srpskim tablicama biti opominjani, a da posle tog datuma sledi i kažnjavanjem piše N1.

Portparolka Evropske komisije za spoljnopolitička pitanja Nabila Masrali kaže da Kosovo „ima pravo da postepeno menja tablice, ali u okvirima dogovorenog u dijalogu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari