Hil o Zajednici srpskih opština: Svi posrednici kažu, što pre, to bolje 1Foto: Aleksandar Roknić/Danas

Američki ambasador Kristofer Hil poručio je danas da formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu mora biti kljčni element broj jedan u sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Svi posrednici u pregovora kažu „što pre – to bolje“, rekao je Hil novinarima posle uručenja donacije vatrogasne opreme Vatrogasnom savezu Srbije, ističući da je krajnje vreme da se ZSO pretvori u stvarnost.

Ono u šta mogu da vas uverim jeste da nećemo odustati dok se to ne dogodi, poručio je američki ambasador.

Kako je objasnio, postoje dva razloga za to – prvi je da srpski narod na Kosovu bude siguran da će biti formirana ZSO, a drugi ta srpska zajednica mora da zna kakva je budućnost čeka, i zato SAD tu obavezu uzimaju „sa krajnjom ozbiljnošću“.

Hil je dodao i da sam sebi postavlja pitanje zašto ZSO, ni 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, koji je to predvideo, još nije formirana, i podsetio da je i posrednik Evropske unije Miroslav Lajčar, kao i američki Gabrijel Eskobar, rekao da je to vrhunski prioritet.

Vatrogasne jedinice iz Ohaja su, preko Nacionalne garde te američke države, uručile Vartogasnom savezu Srbije opremu vrednu 149.000 evra, a Hil je naglasio da je ponosan na to partnerstvo.

On je napomenuo da je ideja da se saradnja civilnog dela Nacionalne garde Ohaja i srpskih dobrovoljnih vatrogasaca pretvori u više oblike, jer bi to moglo biti uvod u razvoj daljih odnosa.

Razmotrićemo nove vidove saradnje, možda i mogućnost da se pomogne obnova vatrogasnih stanica, kao i da se organizuju zajednički treninzi, najavio je Hil.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari