Hil: Srbi su na ZSO čekali dugo, došli smo do tačke gde će to postati veoma stvarno 1foto FoNet Milica Vučković

Ambasador SAD Kristofer Hil izrazio je očekivanje da će se 2. maja u Briselu intenzivno razgovarati o Zajednici srpskih opština (ZSO), ali da misli da je završetak tog pitanja blizu.

„Srbi su na to čekali dugo, ali došli smo do tačke gde će to postati veoma stvarno“, rekao je Hil za TV Pink i dodao da SAD veruju da je ZSO ključ u dostizanju normalizacije odnosa.

On je rekao da iako postoje tenzije u vazduhu, oseća se i da je to pitanje važno i da ćemo videti da se nešto važno dešava.

Na pitanje čime bi Vašington bio zadovoljan u razgovorima, Hil je rekao da bi bili zadovoljni da se ZSO formira, da se odrede datumi, da zna da se to neće dogoditi 3. maja, ali da veruje da će se postići razumevanje šta treba da se uradi.

„Kada bude završeno pitanje ZSO videćemo napredak u drugim aspektima normalizacije“, rekao je Hil i poručio da svi moraju da budu mirni.

Upitan o tome što Srbija viznu liberalizaciju za Kosovo posmatra kao nagradu, Hil je rekao da je vizna liberalizacija odvojeni proces, kao i kandidatura za članstvo u Savetu Evrope, ali da razume Srbe zašto se tako osećaju.

On je poručio da će Srbija biti članica Evropske unije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari