Hoće li se Aleksandar Vučić povući sa čela SNS i da li to znači pobedu opozicije u Beogradu? 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Čak i ako se Aleksandar Vučić povuče sa mesta predsednika SNS pre izbora u Beogradu, ostaće neformalni lider partije, pa je jalova nada opozicije da će bez Vučića na čelu naprednjaka imati najbolji rezultat na novim izborima u glavnom gradu, smatraju sagovonici Danasa.
Vučić je u martu najavio da posle izbora više neće biti lider naprednjaka.

“Biću tu pri izboru vlade i svakako ću, koliko je to moguće, uticati na izgled vlade, a onda ću se pomeriti sa čela stranke”, izjavio je Vučić za dnevni list Politika.

Izbor vlade se očekuje najkasnije u novembru, budući da bi skupština mogla biti konstituisana u avgustu, jer bi RIK ove nedelje trebalo da objavi konačne rezultate parlamentarnih izbora s obzirom na to da nije bilo žalbi na izborni proces u Velikom Trnovcu.

To znači da bi Vučić trebao do kraja godine da ode sa čela SNS.

Ipak ne zaboravimo da je Vučić posle izbora razgovarao sa Draganom Đilasom, predsednikom SSP, i „dogovorio“ nove izbore u Beogradu koje Đilas očekuje u martu naredne godine i očekuje pobedu opozicije na njima.

Đilas je, u poslednjoj emisiji „Utiska nedelje“ ove sezone, naveo da je SNS i na aprilskim izborima osvojio manje glasova od opozicije i da ne misli da će na sledećim dobiti više, već samo manje.

– Još ako Aleksandar Vučić održi obećanje i povuče se sa mesta predsednika SNS, pa ta lista ide sa Šapićem kao nosiocem – optimističan je bio Đilas.

On je ukazao da bi to bio korak napred jer ljudi više ne bi glasali za Vučića na beogradskim izborima.

Vučić je više puta najavljivao svoje povlačenje s prvog mesta u stranci ali do toga nije dolazilo, pa se postavlja pitanje ima li osnova za veru da će se Vučić povući pre beogradskih izbora i da će zbog toga opozicija pobediti.

Dejan Bursac foto Printskrin N1
foto Printskrin N1

Dejan Bursać, saradnik Instituta za političke studije, za Danas kaže da ne vidi situaciju u kojoj bi Vučić otišao sa mesta predsednika SNS a da to bude potpuni odlazak.

– Možda se desi neka situacija u kojoj on formalno napusti lidersku poziciju ali zadrži kontrolu nad strankom, ali javnosti bude jasno da je zadržao kontrolu nad partijom jer je SNS stranaka koja najviše zavisi od njegovog rejtinga – kaže Bursać.

On ne vidi ni kako bi to pomoglo opoziciji, koja, kako kaže u Beogradu ima mnogo većih problema.

A nije siguran ni da bi posle rezultata liste na kojoj je bila SSP, svih konflikata i razočarenja dela birača zbog razgovora Đilas-Vučić može da se napravi neki rezultat ukoliko bi izbori bili uskoro.

– Imamo lokalne izbore u Srbiji i Beogradu u proleće 2024. Možda se mislio da opozicija u nekim opštinama u Beogradu može da naparavi uspeh. Nadati se da će Vučić napustiti SNS pa će opozicija da pobedi u nekim opštinama, jalova je nada. Opozicija ima mnogo većih organizacionih i problema sa imidžom, politikama, sa strategijom i pristupom, nego da se nada da će Vučič da ode pa da na tome profitira – kaže Bursać.

Politikolog Mladen Mrdalj za naš list kaže da ne vidi logiku prema kojoj bi Vučić napustio mesto predsednika SNS, jer se postavlja pitanje ko bi ga nasledio i samim tim preuzeo glavnu ulogu u krojenju liste kandidata za izbore.

Hoće li se Aleksandar Vučić povući sa čela SNS i da li to znači pobedu opozicije u Beogradu? 2
foto FoNet Božana Pavlica

– Osoba koja ima tu ulogu, da kroji listu kandidata, je osoba koja vlada partijom. Ako je to vladajuća partija, onda vlada i državom. Logičnije bi bilo da Vučić ostane predsednik SNS, a da napusti mesto predsednika Srbije, jer je predsednik Srbije moćan samo ukoliko je i predsednik vladajuće partije. Uz to, Vučiću bi bilo logično da promeni ustav i uvede biranje predsednika u skupštini, kako bi sprečio bilo kakvu pojavu konkurencije nakon 2027. kada ističe njegov drugi mandat i kada bi on morao da napusti položaj predsednika – navodi on.

Kako dodaje, predsednik izabran u skupštini bi onda bio neko nebitan, neko kome se ne bi morala praviti ogromna kampanja za neposredan izbor od strane građana i ko samim tim ne bi morao biti vrlo popularan.

– Takav predsednik ne bi ugrožavao Vučićevu moć – zaključuje Mrdalj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari