Hoće li Vučićevo pismo evropskim zvaničnicima imati efekat? 1foto EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

Dušan Lj Milenković, iz Centra za društveni dijalog i regionalne inicijative, ne vidi kako pismo predsednika Srbije evropskim zvaničnicima može da poboljša poziciju države i ima efekat na poziciju kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Dok Marko Savković, izvršni direktor Fondacije BFPE za odgovorno društvo, smatra da će ono imati određeni efekat.

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare, po povratku iz Moskve, uputiti zvanično pismo „svim šefovima država i vlada“ i evropskim institucijama sa pitanjem kako je moguće da Aljbin Kurti „svako malo ali na vrlo jasan način“ govori o želji za ujedinjenjem Kosova i Albanije.

Kurti je poslednji put o ovo temi govorio u nedelju kada je izjavio je da bi na referendumu glasao za ujedinjenje sa Albanijom samo ako bude predstavljen na demokratski način, ali da to nije prioritet u ovom mandatu njegove Vlade.

Dušan Lj Milenković za Dana kaže da ne očekuje efekat Vučićevog pisma u smislu pogoršanja Kurtijeve pozicije u međunarodnoj zajednici.

– Njegova pozicija je već loša, i ovakve aktivnosti poznate. Sa druge strane, ne vidim kako Vučićev potez može pomoći Srbiji osim njemu samom kao vid promocije u režimskim medijima – zaključuje Milenković.

A Marko Savković za Danas kaže da će pismo imati određeno dejstvo.

-Mada će odmah biti podvedeno pod tekuću konfrontaciju Beograda i Prištine, ipak mislim da će imati i određeni efekat, jer se radi o jednom aspektu Kurtijeve politike, jednom stavu koji se često zanemaruje, a sada je ponovljen, istina u formi „demokratskog procesa“. U čemu je razlika? Svako ko ima ideju nacionalnog ujedinjenja može se pozvati na demokratski proces, ili obećati da će se taj proces odvijati na jedan demokratski način – navodi Savković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari