Kada će izbori na severu Kosova i hoće li Srbi bezuslovno izaći? 1Severna Mitrovica; foto: Vojin Radovanović/Danas

Lokalne izbore na severu Kosova nije realno očekivati pre septembra ili oktobra, kao ni bezuslovni izlazak Srba na njih, i pored zahteva Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da do toga dođe, smatra Marko Milenković iz Nove društvene inicijative.

On ukazuje da u ovom momentu postoji neslaganje u načinu raspisivanja ovih izbora.

“Dok Beograd, ali čini mi se i međunarodna zajednica očekuju da oni budu raspisani tako što će izabrani gradonačelnici i predstavnici u lokalnim skupštinama podneti ostavke, prištinska strana zahteva da zapravo građani pokrenu inicijativu za referendum i na taj način smene gradonačelnike”, navodi Milenković.

Za pokretanje takve inicijative potrebni su najpre potpisi 20 odsto birača, a da bi na referendum gradonačelnik bio smenjen potrebno je da za to glasa najmanje 50 odsto građan od ukupnog broja upisanih birača u određenoj opštini.

“Međutim, u ovom trenutku ne vidim spremnost građana za pokretanjem ovakve inicijative i za masovnim odzivom na referendumu, jer bi između ostalog, ovim procesom, Srbi na severu KiM na neki način priznali da su pogrešili kada su bojkotovali poslednje lokalne izbore. Dakle, da bismo došli do novih lokalnih izbora, prvi korak je definisati način raspisivanja istih”, navodi.

Milenković napominje da čak i kada bi do samog raspisvianja došlo, ne očekuje bezuslovni izlazak Srba.

“Mislim i da bi učešće Srba bio pogrešan potez, to jest ne bi doveo do dugoročnije stabilizacije. Zahtevi Srba su jasni, i dakle, bez početka formiranja ZSO, ali i povlačenjem specijalnih policijskih jedinica sa severa Kosova, prestanka sa neosnovanim hapšenjima i zaplašivanjem Srba, ne može doći do stabilizacije”, smatra naš sagovornik iz Leposavića.

Ovih dana svedoci smo upravo suprotne situacija, odnosno, navodi naš sagovornik, nastavka eskalacije  kroz proglašavanje Civilne zaštite i Severne brigade terorističkim organizacijama, ali i najavu istrage protiv Srpske pravoslavne crkve. Uz to, kaže Milenković, prištinske vlasti objavljuju i nove spiskove za hapšenje Srba, što u ovom trenutku jedino za cilj, smatra, može imati dodatno zastrašivanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Podsetimo, da je britanska poslanica Ališa Kerns u parlamnetu izjavila da Srpska pravoslavna crku navodno učestvuje u švercu oružja iz centralne Srbije na Kosovo, a na konto toga je kosovski premije Aljbin Kurti najavio istragu.

Britanski ambasador u Prištini sastao se sa episkopom raško-prizrenske eparhije, a iz EULEX-a su, povodom ovih tvrdnji, rekli da takve informacije nemaju.

Ovih dana upravo vidimo nastavak eskalacije, kroz proglasavanje Civilne zaštite i Severne brigade za terorističke organizacije, najave istrage protiv SPC, ali I objavljivanje nekih novih spiskova za hapsenje od strane Pristinskih vlasti, sto u ovom trenutku jedino moze da ima za cilj dodatno zastrasivanje srpskog naroda na KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari