Hoti: Niz neuspeha vlade Ramuša Haradinaja 1Skupština Kosova ilustracija Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

U Skupštini Kosova u toku je vanredna sednica o viznoj liberalizaciji, koja se održava na zahtev opozicije.

Avdulah Hoti, šef poslaničkog kluba Demokratskog saveza Kosova, inicijator vanredne sednice, govorio je o nizu neuspeha vlade Ramuša Haradinaja, navodeći da su oni kulminirali neučlanjenjem Kosova u Interpol i neuspehom u liberalizaciji viza, ali i nesprovođenjem evropskih reformi.

On je takođe izrazio zabrinutost što umesto novih, dolaze povlačenja priznanja Kosova.

Predložio je da se usvoji rezolucija koja će otvoriti put partijama da se dogovore o izborima i rasformiranju kosovskih institucija, ali da se tekući procesi, kao što je formiranje vojske, ne ugroze.

Sednici ne prisustvuju članovi Vlade Kosova.

Predsednik Skupštine Kadri Veselji prethodno je saopštio da vanredna sednica Skupštine Kosova o vizama neće biti održana jer je nakon ponovnog sastanka predsedništva utvrđeno da su dva poslanika, potpisnika za održavanje vanredne sednice o viznoj liberalizaciji, saopštili da nisu bili upoznati o temi zbog koje se saziva sednica Skupštine.

On je zatražio da se ponovo inicira prikupljanje potpisa i da neće dopustiti manipulacije u Skupštini.

Za sazivanje vanredne sedmice potrebno je 40 potpisa.

Šef poslaničkog kluba vladajuće Demokratske partije Kosova Memlji Krasnići saopštio je da se vanredna sednica o vizama neće održati s obzirom na to da su dva potpisa poslanika u opoziciji, Iljira Dede i Mimoze Kusari Lilja upitna.

Krasnići je rekao da su oni upoznali Skupštinu Kosova da nisu potpisali zahtev o vanrednoj sednici o liberalizaciji viza, i stoga je ovaj proces ugrožen i može predstavljati kršenje Ustava.

“Ovi potpisi su se možda dobili ko zna kad, a danas se uporebljavaju za ovo. Naš zajednički stav je da nemamo ništa protiv sednice, bez obzira što je tema još unetačna, jer još nema konačnog ishoda po tom pitanju. Neka ponovo sakupe potpise i doćićemo ponovo da zakažemo sednicu“, rekao je Krasnići.

Iz vladajuće koalicije kažu da opozicija ne želi da prizna da je upotrebila potpise bez autorizacije poslanika.

Gljauk Konjufca ispred opozicionog pokreta Samoopredeljenje napustio je sastanak predsedništva i rekao da postoji jasna tendencija da partije na vlasti anuliraju vanrednu sednicu. a za dva ssporba potpisa je rekao da se radi o „tehničkoj greški“.

Zahtev je podnesen sa 42 potpisa poslanika za održavanje vanrednu sednicu, prenosi radio Slobodna Evropa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari