Hoti: Žao mi je da vidim da je proces dijaloga degradirao 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN FETAHI

Bivši premijer Kosova i poslanik Avdulah Hoti rekao je danas da mu je „žao“ što vidi kako je proces dijaloga Beograda i Prištine degradirao – od sastanaka na visokom nivou na dijalog na tehničkom nivou.

On je na sastanku komisije za primenu Sporazuma o asocijaciji i pridruživanju Skupštine Kosova rekao da će kao opozicija podržavati samo transparentan dijalog koji vodi ka tome da Srbija prizna Kosovo.

„Želeo bih da zahvalim Evropskom parlamentu i drugim institucijama EU koje podržavaju put evropskih integracija Kosova, zvanično izražen Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Ovo je najvažniji sporazum i najveći je konkretan korak na putu Kosova ka EU. Nema alternative dijalogu, u tome smo svi saglasni, osim Srbije. Dijalog smo postavili na šine 2020“, kazao je Hoti.

Prema njegovim rečima, ako se dijalog orijentiše ka tehničkim pitanjima, to znači povratak na stanje pre 2020. godine.

„Ne kažem da tehnička pitanja nisu bitna, kao što je sporazum o registarskim tablicama, priznavanje diplomata, ali moramo da znamo nešto o problemi sa Srbijom. Ovo govorim kao bivši premijer. Kao opozicija, podržavamo samo dijalog uz priznanje. Žao mi je što vidim da je dijalog degradirao. Proces koji je degradirao sa sastanaka na visokom nivou na sastanke o tehničkim pitanjima“, kazao je on.

Predsednik komisije za inostrane poslove kosovskog parlamenta, poslanik Samoopredelenja Haki Abazi izjavio je da je Srbija „zloupotrebila dijalog za propagandu“.

„Svaki korak dalje ka evropskim integracijama važan je za našu Republiku. Dijalog je bio proces za rešavanje problema između Kosova i Srbije. Više od 10 godina Srbija je zloupotrebila dijalog, jer ne samo da je potkopala stavove Međunarodnog suda pravde, već je i odložila priznanje i snažno je posvećena propagandi o Kosovu, koje navodno nije dobro mesto za ulaganje“, rekao je Abazi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari