Hrvatski analitičar o Vučićevom govoru i najosetljivijoj temi za Srbiju: Lakše bi prodao narodu sankcije Rusije nego priznanje Kosova 1Foto: Printscreen / RTS

Nepouzdana i licemerna Hrvatska, najava izgradnje skupog naftovoda sa Mađarskom, mržnja hrvatskih medija prema Srbiji i neobično meka pozicija prema nezavisnosti Kosova, rezime je „istorijskog obraćanja” predsednika Srbije Aleksandra. Vučića u subotu ujutru, što je trajalo oko sat vremena.

„Hrvatska se pokazala kao nepouzdan snabdevač i mi smo razumeli tu poruku“, rekao je Vučić, misleći na zaustavljanje Hrvatske isporuke nafte preko Janafa kao deo novog evropskog paketa sankcija Rusiji, prenosi Jutarnj.hr.

– Najveće licemerje je među onima koji nam stalno govore o sankcijama, ali se izuzimaju od sankcija. Hrvatska se izuzela iz sankcija, a oni kupuju vakum gas naftu od Rusa. I ne daju Srbiji to isto. Gde je tu logika – upitao je Vučić.

On je najavio da će Srbija u narednih šest godina uložiti oko 12 milijardi u okviru „diverzifikacije transportnih izvora i pravaca“. evra u infrastrukturu, a za početak izgraditi 128 km dug naftovod od Novog Sada do Mađarske, koji više ne bi zavisio od Hrvatske, a koji će Vučić dogovoriti sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

– Izgradnja tog gasovoda, koji će delom koristiti trasu gasovoda do Mađarske, koštaće oko 100 miliona evra. U narednih šest godina biće uloženo 12 milijardi. evra u infrastrukturu jer je energija žila kucavica jedne zemlje – rekao je Vučić.

On nije naveo kako će tačno finansirati ovaj ogroman projekat, ali je napomenuo da će do kraja ove godine strane investicije u Srbiji dostići 3,9 milijardi. evra, što bi trebalo da bude više nego u rekordnoj 2021. Vučić je istakao da su investicije Kine i Japana „znatno porasle”.

Pitali smo stručnjaka za energetiku Davora Šterna koliko je realno da Srbija u narednih nekoliko godina izgradi naftovod sa Mađarskom, on kaže da je to „realan plan”, ali je pitanje „koliko će to koštati”.

– Mađarska dobija rusku naftu i realno je da im se pridruži i Srbija. Možda je to u njihovom dugoročnom interesu i isplativije. Ali, naravno, sve zavisi od toga koliko će to koštati – ocenjuje Štern i dodaje da srpski naftovod kroz Mađarsku znači smanjenje prihoda za naš Janaf.

Vučić je govorio i o „Kosovu i Metohiji”, navodeći da Francuska i Nemačka žele da Srbija dozvoli ulazak Kosova u sve međunarodne organizacije i institucije, uključujući i UN, ako želi lakši put ka EU.

„Premali smo“

Vučić je napomenuo da, dok je on na čelu države, neće biti volje da se prihvati nezavisnost Kosova, ali je već u sledećoj rečenici jasno stavio do znanja da će Srbija teško da nametne takav stav međunarodnoj zajednici. . – Premali smo da se borimo sa ovim velikim silama. Ali, u skladu sa međunarodnim pravnim normama, nastavićemo da postupamo – pomirljivo i nejasno je rekao Vučić.

Miro Kovač, HDZ-ovac i bivši ministar spoljnih i evropskih poslova, smatra da „Vučić neće imati izbora nego da usaglasi spoljnu politiku Srbije sa politikom Evropske unije”.

– Srbija mora da prihvati realnost u vezi sa nezavisnošću Kosova i nastavak integracije u međunarodne institucije. Biće im lakše na putu približavanja i kasnijeg uključivanja u EU. Tome nema alternative. Neka vrsta „neusklađenog“ puta dugoročno nije realna. Jer, Srbiji u tom slučaju nema ko da pomogne, pa ni Rusiji koja je „zaglavila“ svojom invazijom na Ukrajinu. Aleksandar Vučić očigledno sada postaje svestan toga. „Srpski svetovi” nemaju ni hleba ni budućnosti – kaže Kovač.

Neobičan položaj

Politički analitičar Žarko Puhovski, pak, smatra da Vučić „polako kuva temu o Kosovu kao žabu“. Takođe smatra da je neuobičajen Vučićev stav, koji je izneo u obraćanju – da je spreman na ustupke po pitanju Kosova pre nego na sankcije Rusiji.

– Iz logike srpskog nacionalizma to nema smisla. Čini mi se da bi bilo lakše prodao narodu sankcije Rusije nego priznanje Kosova – kaže Puhovski.

Ipak, dodaje, srpski predsednik je prvi put ispravno kvalifikovao Hrvatsku. Kao nepouzdanog partnera.

– To je tačno, prvo pustimo naftu, pa je ne puštamo, ponašamo se nepouzdano. Uprkos svemu, Vučić je u ovom govoru delovao razumnije nego inače, kao da je bio spreman da spusti ton. Čak i najava izgradnje naftovoda, ne ulazeći u to da li je to realno ili ne, razuman je plan. Vučić je sada delovao mirnije, osim uobičajenih ispada prema novinarima – ocenio je Puhovski. Naime, novinarka Pinka je nakon govora zamolila Vučića da prokomentariše pisanje hrvatskih medija da je on „smešni denacifikator Balkana” i da nudi Srbima da se „umesto naftom greju mržnjom prema Hrvatima”.

– Podsvest i autosugestija su čudo. Mogli bi i bez sve nafte, ali bez mržnje prema Srbiji i Vučiću bilo bi teško. Pokažite mi dan kada u Hrvatskoj nije objavljen nijedan tekst protiv nas. Ne moraju da brinu, Srbija će imati naftu – odgovorio je Vučić optužujući hrvatske medije za atak.

Osvrnuo se i na izjave hrvatskog poslanika Hrvoja Zekanovića da je premijer Plenković „sprečio Vučićevu orgiju u Jasenovcu” kada je Vučiću zabranio da u poluprivatnom aranžmanu dođe u Jasenovac.

– Da li je Srbija ikada zabranila Hrvatima da negde dođu? Problem je u cvetu, to se zove orgija. Mislio sam da je orgija nešto drugo, a ne da neko polaže cvet za mučenike. Da si zdrav 100 godina Hrvoje – rekao je Vučić.

Zekanović je juče popodne na Fejsbuku uzvratio video snimkom: „Aleksandre Vučiću, Srbija će dobiti naftu hrvatskim naftovodom kada Hrvati to odluče, do tada možete da lajete na mesec”.

Tvrtko Jakovina, profesor na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu, sve vidi kao odnos obostrane koristi. Da se ​​„hrvatski i srpski nacionalisti koriste za igranje igrica“.

– Hrvatska bi pre svega u svemu tome trebalo da gleda svoje ekonomske interese i kako će što pre vratiti Srbiji snabdevanje naftom koju nam oni plaćaju. Izgradnja naftovoda mogla bi da unapredi mađarsko-srpske odnose i da pogorša hrvatsko-srpske odnose – zaključuje Jakovina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari