Hrvatski ministar: Selakovićeve izjave su nezabeležene u diplomatiji 1Foto: Beta

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas da je odgovor ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selakovića na hrvatsku protestnu notu nezabeležen u diplomatskoj praksi i da nije dobrosusedski.

Grlić Radman je za Hrvatski radio rekao da Selakovićeva izjava kojom je protestnu notu Zagreba proglasio jednom od najglupljih i najbesmislenijih koje je do sada primio, ne doprinosi unapređenju odnosa dve države, ocenivši da taj narativ nije evropski niti dobrosusedski, prenela je agencija Hina.

„Ako Srbija želi da uđe u Evropsku uniju, sigurno ne može nastaviti s takvim narativom“, rekao je Grlić Radman.

On je naveo da je Hrvatska nekoliko dana čekala odgovor vlasti u Srbiji, ali da se „nisu javili ni osudli pretnje koje su bile lične naravi, direktno upućivane na portalima i u elektronskoj pošti hrvatske zajednice“.

Grlić Radman je naglasio da nije reč o komentarima na društvenim mrežama nego o direktnim pretnjama.

„Činjenica da su subotičke vlasti kasnije privele jednog ili dva građanina govori o tome da je naša nota imala smisla, a pohvalili su je i Hrvati u Vojvodini“, ocenio je šef hrvatske doplomatije.

On je naglasio da se za izgradnju dobrosusedskih odnosa moraju rešavati otvorena pitanja poput pitanja nestalih ili statusa hrvatske manjine u Srbiji koja nema prava recipročna srpskoj manjini u Hrvatskoj.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je 11. marta protestnu Srbiji u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog brojnih slučajeva pretnji, zastrašivanja i uvreda predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji povodom javne rasprave koja je usledila po pokretanju procedure uvodjenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Subotice.

Prethodno je upućena i protestna nota zbog inicijatve o uvodjenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u Subotici u kojoj je istaknuto da bunjevački govor nije jezik, već jedan od dijalekata hrvatskog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari