I Amerikanci se povukli iz Kosovske agencije za verifikaciju imovine 1Foto: screenshot Facebook/kosovo.usembassy

Sjedinjene Američke Države napustile su bord Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine zbog toga što se njime kosovsko rukovodstvo koristi radi ličnih i političkih interesa, saopštio je ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet.

Do napuštanja borda dolazi nakon više kritika ambasadora SAD povodom odluke kosovske skupštine da na mesto predsednika sekretarijata ove kosovske agencije imenuje „nekvalifikovanog kandidata“ – bivšeg komandanta OVK Nasera Šalju.

Danas je Kosnet saopštio da je američka ambasada na Kosovu napustila ovaj bord, prenosi KoSSev.

„SAD su napustile bord Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine, kao i Velika Britanija ranije. Nećemo nastaviti, kada ga njegovo rukovodstvo koristi zarad ličnih i političkih interesa, a ne interesa naroda. Odabirom nekvalifikovanih ortaka na pozicijama u vladi narušava se imidž Kosova i izdaje poverenje javnosti“, naveo je Kosnet.

U objavi na Tviteru, američki ambasador koji često kritikuje kosovske institucije zbog nepotizma i korupcije, u više navrata je iskazao i protivljenje zbog odluke koju je kosovska skupština donela u martu da imenuje Šalju na čelo ove agencije.

„Nekvalifikovani predstavnik borda Kosovske agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine ostaje na toj poziciji podrivajući veru građana u izbor koji se zasniva na zaslugama… Vreme je da stranke predlože rešenja za okončanje korupcije i kronizma“, poručio je renije američki ambasador na Tviteru.

Odluka američkog ambasadora dolazi pet meseci nakon što je sada odlazeći britanski ambasador Rori O’Konel dao ostavku na mesto predsednika borda ove agencije, a upravo zbog odluke kosovske skupštine da za predsednika sekretarijata imenuje Nasera Šalju.

O’Konel je danas poručuo da će nepotizam, korupcija i zarobljavanje države uništiti Kosovo.

“Strpljenje kosovskih prijatelja iščezava. Građani Kosova zaslužuju bolje, ali samo ako odluče da kazne one koji su uključeni u ovakve radnje“, poručio je O’Konel izrazivši podršku odluci ambasade SAD, prenosi Kosovo onlajn.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari