Igor Novaković o važenju Vašingtonskog sporazuma: Iako labava, to je naša politička obaveza koja trasira buduće ponašanje 1foto: privatna arhiva

Iako se u principu se ne može reći ni Beogradu ni Prištini da ne poštuju Vašingtonski sporazum, siguran sam da u nekim državama postoji određena vrsta nezadovoljstva, jer će se otvoriti čitav novi niz pitanja i novi procep između Beograd i Prištine koji se neće zalečiti.

Mislim da je verovatno da ćemo u budućnosti imati neku novu vrstu moratorijuma koji bi doprineo da se političke tenzije smanje, ako želimo da obe strane potpisu saobuhvatni sporazum, kaže za Danas Igor Novaković, direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove (ISAC fund).

Pitanje važenja Vašingtonskog sporazuma se ponovo otvorilo, budući da je istekao rok u kojem je Kosovo prihvatilo jednogodišnji moratorijum na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, a Srbija se obavezala da odustane od kampanje za povlačenje priznavanja, kao i od lobiranja kod drugih zemalja da ne priznaju Kosovo, i da sada Kosovo najavljuje članstvo u Savetu Evrope a Srbija da će 14 zemalja otpriznati nezavisnost Kosova.

Zvaničnici Kosova su najavili novu aplikaciju za Savet Evrope kao i da je pribavljena saglasnost dve trećine potrebnih zemalja,

Novaković kaže da je rok dat samo za tu jednu tačku vrlo verovatno zbog toga što je tadašnja američka adminitracija imala određene planove za Beograd i Prištinu koji su očigledno stavljeni ad akta od kad je došla nova administracija na vlast.

– Ali to ne znači da je ostatak Vašingtonskog sporazuma stavljen ad akta. To se može videti po na primer odredbi o razvoju 5G mreže uz „kupovinu opreme od dobavljača kojima se ne može pokloniti poverenje“, koja je čak ojačana. Ove godine 26. aprila putem telekonferencije i uz prisustvo Marka Đurića, Srbija je podržala Deklaraciju o budućnosti interneta. To je u stvari nadogradnja tog elementa Vašingtonska sporazuma. Mislim da Vašington nije odustao od dokumenat u celini. Verovatno od nekih elemenata jeste, na primer obaveze da se otvori ambasada Srbije u Jerusalimu. Suštinski veći deo tog sporazuma i dalje važi. Tim pre što u suštini međunarodno pravno to i nije sporazum. Dakle, nije ratifikovan u paralemntima i tumači se u SAD kao unilateralna obaveza Beograda i Prištine prema Vašingtonu. To je naša politička obaveza prema Vašintonu koja jeste labava ali trasira put prema za buduće ponašanje – zaključuje Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari