Kosovo obezbedilo dve trećine glasova za Savet Evrope, Srbija odgovara "otpriznavanjem" 14 zemalja 1Foto: FoNet/ Evropski savet

Politički savetnik premijera Kosova Jeton Zuljfaj izjavio je da će se Kosovo prijaviti za članstvo u Savetu Evrope i da su obezbeđene dve trećine glasova, preneo je danas Kossev pisanje Gazete ekspres. Odgovor Srbije, prema najavama, mogao bi da bude to da 14 zemalja povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je prošle nedelje iz Berlina, posle sastanka sa namečkim kancelarom Olafom Šolcom, da će Priština uskoro predati aplikaciju za članstvo u Partnerstvu za mir NATO, ali i za Savet Evrope.

Na to je predsednik Srbije odgovorio da će Srbija u tom slučaju snažno reagovati i postaviti pitanje da li još važi Vašingtonski sporazum – prema kojem su obe strane pristale na moratorijum na akcije priznavanja ili povlačenja priznanja nezavisnosti.

On je naveo i da će u tom slučaju „naše ruke biti odrešene“.

Dan nakon toga mediji bliski vlasti objavili su saznanja da će Srbija ukoliko Priština zvanično podnese kandidaturu za prijem u Savet Evrope i Partnerstvo za mir koje je predvorje NATO, odgovoriti aktiviranjem kampanje otpriznavanja Кosova.

Kako se pisalo, Srbija ima čvrsta obećanja 14 zemalja koje su spremne da povuku svoje odluke o kosovskom priznavanju, pisale su Večernje novosti.

Jeton Zuljfaj je kako prenose mediji naveo da misli da su šanse Kosova, nakon odlaska Ruske Federacije veoma dobre.

„Dve trećine zemalja koje bi trebalo da glasaju su već obezbeđene, u smislu da imamo države koja nas priznaju i da su deo ove grupe od dve trećine“, rekao je on u Tevi 1.

Na pitanje da li su dobili potvrdu iz bilo koje zemlje, Zuljfaj je rekao da postoje moćne zemlje poput Nemačke koje će pomoći.

„Kao što ste videli tokom naše posete Berlinu, kancelar Šolc je direktno pomenuo podršku našoj prijavi za Savet Evrope. Imaćemo zemlje koje će nam pomoći, jake, poput Nemačke, koje će lobirati u ovom pravcu“, rekao je on.

Beograd i Priština su u septembru 2020. potpisali u Beloj kući, pred tadašnjim predsednikom Donadlom Trampom, Vašingtonski sporazum, kojim je Kosovo prihvatilo jednogodišnji moratorijum na traženje članstva u međunarodnim organizacijama, a Srbija se obavezala da odustane od kampanje za povlačenje priznavanja, kao i od lobiranja kod drugih zemalja da ne priznaju Kosovo.

Iako je rok istekao, američki zvaničnici su isticali da sporazum ostaje na snazi.

Ovo neće biti prvi put da Kosovo aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Ono je dvaput apliciralo za prijem u Interpol, ali je 2019. zahtev Prištine bio povučen neposredno pred sednicu Generalne skupštine, a nakon što je najveći broj država članica odlučio da ne glasa „za“.

Godinu dana ranije zahtev za prijem u Interpol nije prošao na zasedanju u Dubaiju, iako su bila dva kruga glasanja.

Plan da se Kosovo pridruži Unesku nije uspeo 2015, a 2017. Priština je odložila zahtev za prijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari