Šta piše u sporazumima koji su jednostrano potpisani u Vašingtonu? (FOTO) 1Foto: Kabinet predsednika

Tokom današnjeg dana u Vašingtonu niko ni sa kim nije potpisao nijedan sporazum – bilateralni ni trilateralni.

Na osnovu uvida Danasa u potpisane dokumente, jedan dokument je potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, sličan je potpisao premijer Kosova Avdulah Hoti, dok je američki predsednik Donald Tramp svakoj strani potpisao pismo podrške.

Svaki od dokumenata je potpisan jednostrano, odnosno ne postoji više od jednog potpisa.

Na početku piše da će se nastaviti primena dogovora o autoputu Beograd-Priština koji je potpisan u februaru 2020. godine, a kojim se predviđa i uspostavljanje železničkog saobraćaja.

Obe strane će, kako se navodi, otvoriti i upravljati zajedničkim graničnim prelazom Merdare.

Obe strane će, prema navodima dokumenta, ući u mini-Šengen, koji su Srbija, Albanija i Severna Makedonija pokrenule u oktobru 2019. godine.

Dokumentima se predviđa da će Srbija i Kosovo međusobno priznati profesionalne diplome i sertifikate i da će zabraniti upotrebu 5G uređaja koje isporučuju nepoverljivi dobavljači u njihovim komunikacionim mrežama.

U dokumentima se navodi i kontrola putnika u avio saobraćaju i međusobna razmena informacija.

Obe strane se obavezuju da će štititi versku slobodu i ubrzati napore za pronalaženje i identifikovanje nestalih osoba.

Dokumentima se Srbija i Kosovo obavezuju da će Hezbolah u celini proglasiti za terorističku organizaciju.

Dokument koji se je potpisao premijer Kosova na kraju ima i da prihvataju jednogodišnji moratorijum kojim se obustavljaju prijave za članstvo u međunarodnim organizacijama, ali i tačku o međusobnom priznanju Kosova i Izraela.

Na kraju dokumenta koji je potpisao Vučić navodi se da će Srbija prekinuti kampanju za povlačenje priznanja Kosova, ali i da će do 20. septembra otvoriti kancelariju u Jerusalimu a do 21. jula 2021. premestiti svoju ambasadu u Jerusalim.

Osim ova dva dokumenta koji je potpisao svaki od predstavnika Srbije i Kosova, predsednik SAD Donald Tramp potpisao je samo dva pisma podrške – jedno Srbiji, jedno Kosovu.

U pismima se navodi da SAD ohrabruju nastavak normalizacije odnosa Beograda i Prištine, ali i normalizaciju odnosa sa Izraelom.

Takođe, ističe se da je reč o istorijskom diplomatskom koraku koji će osigurati mir i stabilnost na Balkanu na duže staze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari