Vučić: Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD, a ne trilateralni 1Foto EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Vašingtonu da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, a ne trilateralni.

„Potpisali smo bilateralni sporazum sa SAD, ovo nije trilateralni sporazum. Treća strana nije priznata kao subjekt međunarodnog prava što je za nas bilo veoma važno“, rekao je Vučić novinarima.

Posle ceremonije potpisivanja sporazuma koji je u ime SAD potpisao predsednik Donald Tramp, a u ime Kosova premijer Avdulah Hoti, Vučić je kazao da tim sporazumom Srbija „uređuje odnose sa najvećom silom sveta“.

On je naveo da se sporazum odnosi „na ekonomiju i neka politička pitanja“.

„Bili su teški razgovori, iskreno smo zadovoljni onim što smo postigli“, dodao je Vučić.

On je rekao da je zahvalan predsedniku Trampu, „naročito na dugom bilateralnom susretu sa delegacijom Srbije“.

„Ja sam oko 15 minuta proveo sam sa njim na razgovoru. Iskazao je želju da dođe u Srbiju, a ja sam mu uputio zvaničan poziv“, naveo je Vučić.

Predsednik Vučić rekao je da su se dve strane slažu da će da rade zajedno sa SAD na fizibiliti studiji koja će da podeli Gazivode.

„Mi u ovom trenutku nemamo ni kilovat struje sa Gazivoda. Kako goda da to podelimo i mi ćemo da dobijemo. Zato su se oni i svađali. Veoma je važno da Amerikanci urade i fizibiliti studiju“, naveo je predsednik Vučić.

Dogovorena je, navodi predsednik Vučić, zaštita i promovisanje sloboda religija i posebno zaštitu religijskih objekata i implementaciju sudskih odluka koje se tiču SPC.

„Ovim smo dobili da SAD kroz bilateralni sporazum i sa nama i sa njima garantuju da će se sudske odluke sporvoditi u delo za naše verske objekte na Kosovu i Metohiji. To se odnosi i na Pećku patrijaršiju i za Dečane“, napomenuo je predsdnik Vučić.

Predsednik Vučić je istakao da je Priština navela da će zbog toga da imaju krizu vlade jer godinu dana nema članstva ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, nema priznavanja.

„To je potvrdio i Grenel, kao što i mi u tih godinu dana ne tražimo otpriznavanje“, naveo je Vučić.

Vučić je rekao da su domaćini dve delegacije mislili da mi treba da pozovemo Izrael da priznamo nezavisnost Kosova.

„Na brutalan način smo odbili međusobno priznanje, a ovo je bila šahovska minijatura. Mi smo rekli da to ne može da bude za nas sui generis. Mi smo Izraelu ponudili i rekli da ako budete poštovali Srbiju mi ćemo za godinu dana da prebacimo ambasadu kod vas. A mi ne učestvujemo u onome što su potpisali Amerikanci i Albanci“, kazao je Vučić.

Za Srbiju je ovo veoma važan sporazum i nemamo čega da se stidimo, pogotovo kad se ima u vidu da su SAD zemlja koja je priznala kosovsku nezavisnost, izjavio je Vučić.

„Ne da nemamo čega da se stidimo, već imamo razlog da se ponosimo. Videćete da ćemo se i u razgovorima sa nekim drugima pozivati na ovaj sporazum“, rekao je Vučić.

Dodao je i da je njegov susret sa Trampom bio veoma srdačan, a da se Tramp interesovao za stopu nezaposlenosti u Srbiji, za ekonomiju, da je govorio o Fondu za razvoj.

Vučiću na poklon ključevi Bele kuće

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, simbolično je uručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću ključeve Bele kuće.

„Dobio sam i posebnu poruku koju mi je napisao Tramp. Dobio sam i ključeve od Bele kuće i Tramp mi je rekao prilikom uručivanja: ‘Uvek možeš da uđeš ovde'“, preneo je Vučić.

Vučić je naveo da će papir da ostavi ćerki Milici, da će olovku kojom je potpisivao sporazum ostaviti sinu Vukanu, a sinu Danilu će ostaviti olovku koju je od Trampa dobio.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas sa predsednikom SAD u Vašingtonu sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp ocenio je danas, uoči potpisivanja sporazuma o ekonoskoj normalizaciji Beograda i Prištine, da je bila potrebna ogromna hrabrost lidera Srbije i Kosova da se finalizuje ovaj dogovor.

Specijalni izaslanik Bele kuće za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenel rekao je da su Kosovo i Srbija u petak popodne u Vašingtonu potpisali sporazum o međusobnoj saradnji, i da nisu potpisali nikakav sporazum sa SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari