Tramp: Sporazum će ove dve zemlje Balkana učiniti boljim i sigurnijim mestom 1Foto: EPA-EFE/ANNA MONEYMAKER / POOL

Predsednik SAD Donald Tramp pozdravio je hrabrost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija u finalizovanju sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa, čime su kako je rekao učinili „svoje zemlje, Balkan i svet bezbednijim“.

Tramp je ovo izjavio u Beloj kući posle potpisivanja sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa, kome je on prisustvovao i u kome su SAD posredovale.

„Drago mi je da objavim još jedno istorijsko preuzimanje obaveza, Srbija i Kosovo su se obavezale na ekonomsku normalizaciju. Posle nasilne i tragične istorije i godina propalih pregovora moja administracija predložila je novi način premošćivanja podela“, rekao je Tramp.

On je rekao da su usmeravanjem na otvaranje radnih mesta i ekonomski rast dve zemlje bile u stanju da postignu pravi prodor oko ekonomske saradnje po celom nizu pitanja.

„Bila je potrebna ogromna hrabrost predsednika Srbije Vučića i premijera Kosova Hotija da krenu u ove pregovore i dođu u Vašington da finalizuju ove obaveze. Uradivši to oni su učinili svoje zemlje, Balkan i svet bezbednijim“, rekao je Tramp i dodao da se raduje što će u vremenu koje dolazi videti Srbiju i Kosovo kako prosperiraju i rade zajedno na ekonomskoj saradnji u regionu.

Tramp je rekao da su ostvarili i dodatan napredak na Bliskom istoku.

„Kosovo i Izrael dogovorili su se o normalizaciji odnosa i uspostavljanju diplomatskih odnosa. Srbija se obavezala na otvaranje komercijalne kancelarije u Jerusalimu ovog meseca i na premeštanje svoje ambasade u Jerusalem do jula“, rekao je Tramp.

Savetni američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Rober O’Brajen rekao je, posle potpisvanja sporazima, da je ovo prvi korak ka normalizaciji ekonomskih odnosa i da se neke od tema tiču graničnih prelaza Srbije i Kosova, ekonomskih donosa, priznanja dipoloma i dozvola.

Specijalni izaslanik predsednika za mirovne pregovore Beograda i Prištine Ričard Grenel, ocenio je da su svi svesni da je proces dugo bio zaglavljen i da „smo se borili oko simboličnih stvari“, a da je Tramp od početka govorio da se pokrene ekonomija.

Ne možete ništa da platite ako nemate novca, da zaposlimo ljude, da damo ukus te čuvene Trampove ekonomije, kako da razvijamo idnustriju, rekao je Grenel i istakao da će se u narednih godinu dana videti kako rastu novi poslovi i radna mesta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas sa predsednikom SAD u Vašingtonu sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari