Vučić i Hoti potpisali s Trampom sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa 1Foto: TW / Jeff Mason

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su danas sa predsednikom SAD u Vašingtonu sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Lideri Srbije i Kosova sporazum su potpisali sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Ovalnom kabinetu u Beloj kući.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas u Vašingtonu da je Srbija potpisala bilateralni sporazum sa SAD o normalizaciji ekonomskih odnosa sa Kosovom, a ne trilateralni.

On je ranije izjavio da je između Beograda i Prištine postoji mnogo razlika, ali da je ovo veliki korak napred, prenosi RTS, pozivajući se na Rojters.

Vučić je takođe, objavio je na Instagram nalogu buducnostsrbijeav da je imao odličan sastanak sa američkim predsednikom Donaldom Trampom.

https://www.instagram.com/p/CEuIteypPb1/

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u Beloj kući da su Beograd i Priština posvećeni ekonomskoj normalizaciji i da je postignut prodor ka ekonomskoj kooperaciji.

Hoti: Veliki korak ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije

Premijer Kosova Avdulah Hoti ocenio je da je današnji sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa Kosova i Srbije veliki korak u normalizaciji odnosa dve zemlje, koji treba da se okonča međusobnim priznanjem.

„Verujem da se radi o istorijskom sporazumu u smislu značaja koji ima u pravcu postizanja konačnog sporazuma. Iz Bele kuće su uvek dolazile samo dobre vesti za Kosovo, tako je i danas sa sporazumom koji je postignut u prisustvu predsednika Trampa i njegove administracije posle dugog posla koji je urađen sa savetnikom za nacionalnu bezbednost i sa ambasadorom Grenelom“, kazao je Hoti novinarima posle sastanka u Beloj kući.

Prema njemu dva su glavna pitanja u ovom sporazumu.

„Kao što znate radi se o sporazumu o normalizaciji ekonomskih odnosa dve zemlje i prvi je korak ka punoj normalizaciji odnosa Srbije i Kosova. Radi se o velikim infrastrukturnim projektima kojima je predviđeno ulaganje od milijardu evra na Kosovu“, kazao je Hoti.

Dodao je da ima obećanje predsednika Trampa i njegove administracije da će svi projekti predviđeni sporazumom početi da se ostvaruju od sledeće godine.

Drugi značajan deo sporazuma je izraelsko priznanje Kosova, kazao je on.

Hoti je rekao da je u prisustvu predsednika Trampa telefonom razgovarao sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom i da su se dogovorili da odmah započnu pripreme za uspostavljanje diplomatskih odnosa dve zemlje.

„Mislim da je ovo izuzetna vest za državu Kosovo. Ona dolazi nakon dve tri godine blokada u novim priznanjima zemlje. Ova podrška koja dolazi iz Bele kuće je od suštinskog značaja za naš put tamo gde nam je mesto u evropskoj porodici, učlanjenju u UN, EU i NATO“, kazao je kosovski premijer.

Delegacija Kosova kasnila je u polasku na sastanak u Beloj kući na susret sa predsednikom SAD Donaldom Trampom pošto se sporazumu sa Srbijom protivi Alijansa za budućnost Kosova, javio je portal insajderi.com.

Oni su preneli pisanje kosovskog analitičara Imera Muškolaja na Fejsbuku, koji u Vašingtonu prati razvoj događaja.

„Odlazak kosovske delegacije u Belu kuću se odlaže. Deo ABK protivi se sporazumu i odbija da ide“, napisao je Muškolaj na Fejsbuku.

Stranka koju predvodi Ramuš Haradinaj protivi se sporazumu kojem je jezero Gazivode jedna od tačaka.

Vučić je na Instagramu objavio fotografiju na kojoj se vidi kako članovi srpske delegaciju još jednom čitaju tekst sporazuma.

https://www.instagram.com/p/CEuBqJMpEaC/?utm_source=ig_web_button_share_sheet

„Poslednja provera pred potpisivanje“, piše uz sliku.

Bela kuća je najavila da će predstavnici Srbije i Kosova potpisati dokument u Beloj kući u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa.

Brnabić: Istorijski dani u Vašingtonu, razgovori u Briselu neće biti laki

Premijerka Ana Brnabić izjavila je povodom razgovora delegacija Prištine i Beograda u Vašingtonu, da to nisu bila dva laka dana, ali da su istorijska i da je delagacija na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem uradila veliki posao.

Ona je za TV Pink navela da je bila non-stop u konkaktu sa srpskom delegacijom kao i da sve što je uradio Vašington ubrzava dijalog Beograda i Prištine.

Prema njenim rečima, značaj sporazuma postignutog u Vašingtonu tek u narednim godinama će se videti i prepoznati.

Brnabić je rekla i da je Vašingorn dobra uvertira za Brisel, gde bi iduće sedmice trebalo da se sretnu delegacije Beograda i Prištine, i gde će po njenoj oceni sigurno biti izuzetno teško, sa izazovima i iznanađenjima.

„Ali, samo ovako hrabro napred, uz sveukupno jednistvo Vlade, predsednika, našeg naroda na Kosovu“, rekla je Brnabić.

Ona je navela da između Brisela i Vašingtona postoji kompeticija u koju se Srbija trudi da ne ulazi, već da razgovara i sarađuje sa oboje.

Dačić: Ekonomski sporazum je sve super, ali za mesec-dva novi pritisci

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak uveče da je „ekonomski sporazum sve super“, ali je ukazao da će za mesec ili dva dana uslediti novi pritisci, a trajnog rešenja za pitanje Kosova ne može da bude dok Albanci ne pristanu na kompromis.

To je skinuto sa ovog sporazuma, rekao je Dačić za RTS, aludirajući na tačku koja govori o međusobnom priznanju.

Dogovor nije da neko natera Srbiju da prizna Kosovo, poručio je Dačić koji smatra da treba iskoristiti predstojeće vreme da se razvija ekonomija.

Nisam siguran da za tri meseca neće nešto da ispliva iz Prištine, naglasio je on i podsetio da su sve do sada „prekršilii, slagali“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti potpisali su u petak popodne u Beloj kući u Vašingtonu, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

Stano: Radujemo se nastavku rada na sveobuhvatnom sporazumu

Peter Stano, portparol Evropske unije izjavio je da su institucije u Briselu primile k znanju potpisivanje dokumenta između Beograda i Prištine u Beloj kući u Vašingtonu, prenosi RSE.

„Radujemo se što ćemo ovog vikenda i naredne nedelje dočekati strane u Briselu da nastave sa radom na sveobuhvatnom sporazumu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, koji se bavi svim nerešenim pitanjima vezanim za njihov odnos, a u skladu sa međunarodnim pravom i pravnom tekovinom EU“, rekao je Stano.

Naime, Srbija i Kosovo potpisali su u Beloj kući u Vašingtonu dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti će se sastati i u Briselu, narednog ponedeljka, 7. septembra, kako bi održali još jednu rundu dijaloga na najvišem političkom nivou, potvrđeno je ranije iz Brisela.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da najavljeno potpisivanje ekonomskog sporazuma Beograda i Prištine u Beloj kući pokazuje da pitanje Kosova nije rešeno.

Specijalni predstavnik predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel ocenio je u intervjuu za Njuzmaks, koji je objavljen danas, da je tokom razgovora u Vašingtonu napravljen napredak, ali da ima još posla.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Tramp izjavio je da je Izrael priznao državu Kosovo, prenose prištinski mediji.

Jeremić: Srbija u Beloj kući ponižena i izvrgnuta ruglu

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je Srbija „teško ponižena i izvrgnuta ruglu“ na pregovorima u Vašingtonu, jer način na koji je tretirana i na koji su vođeni razgovori u Beloj kući nije dostojan suverene države i više je primeren domorodačkim plemenima, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

„Jedini realni dobitnik ovih ’pregovora’ je Država Izrael, jer je jedina konkretna tačka sporazuma ona u kojoj se navodi uzajamno priznanje Izraela i Kosova i da će Srbija svoju ambasadu premestiti iz Tel Aviva u Jerusalim. Sporazumom može da bude zadovoljna i LGBT populacija, jer se Srbija obavezala da će se zalagati za njena prava“, rekao je Jeremić u Novom Bečeju, gde je osnovan opštinski odbor Narodne stranke.

Jeremić, koji je i bivši ministar spoljnih poslova Srbije i predsednik Generalne skupštine UN, istakao je da se u diplomatskoj praksi „izuzetno retko viđa banana dokument kakav je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao u Beloj kući“.

„Nakon izbora za predsednika SAD, koji će biti održani u novembru, možemo očekivati sledeću rundu pregovora u Vašingtonu na kojoj bi, za razliku od ponižavajuće farse koju smo gledali prethodnih 48 sati i lošeg glumljenja ljutnje i borbe, Srbiji na potpis mogao biti stavljen dokument kojim defakto priznaje nezavisnost samoproglašenog Kosova“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da će to biti moguće jer je Vučić premestio pregovore u Belu kuću, dok je istovremeno lažno optuživao bivšu vlast da je premestila pregovora iz Njujorka u Brisel, odnosno iz UN u Evropsku uniju.

„Nadam se da će, za razliku od Briselskog sporazuma, ovaj potpisan u Vašingtonu biti i zvanično objavljen. Činjenica je da je sporazum potpisao neko ko nema ustavna ovlašćenja ni da bilo šta pregovara, a kamoli da potpisuje, kao i da je delegacija Beograda otišla u Vašington bez bilo kakve institucionalno usvojene platforme o jednom od najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja. To će ostati kao svedočanstvo vremena u kojem su država, institucije i društvo izvrgnuti ruglu na način bez presedana u našoj istoriji“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da se mora promeniti sistem koji je SNS uspostavio u poslednjih osam godina, i da je Narodna stranka „okosnica otpora nepravdi i ludilu u kojem živimo“.

„Narodna stranka je danas jedina opoziciona organizacija koja se trudi da izgradi jaku stranačku infrastrukturu i odbore širom Srbije. Drugi za to nemaju volje niti snage, i veruju da je vlast moguće oboriti preko Tvitera i Fejsbuka. Bojim se da to nije tako“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da je vlast moguće promeniti samo ako postoji jaka organizacija koja će biti u stanju da kontroliše sva biračka mesta i odbrani izborni rezultat, odnosno spreči krađu izbora.

„Narodna stranka je organizacija koja će biti u stanju da preuzme odgovornost za vođenje države. Bićemo za to spremni na prvim narednim izborima, koji bi mogli da uslede već sledeće godine“, rekao je Jeremić.

„Apsolutno sam uveren da će naša ideja pobediti, jer je narodna – ideja ispravnih, časnih i čestitih ljudi“, rekao je Jeremić.

Na skupu su govorili i poverenik Narodne stranke za Vojvodinu Svetozar Čiplić i predsednik Gradskog odbora Novi Sad i potpredsednik Narodne stranke Borislav Novaković.

Za predsednika Opštinskog odbora Narodne stranke Novi Bečej izabran je prosvetni radnik Igor Vujović.

Mustafa: Kosovo blagosloveno prijateljstvom sa SAD

Lider Demokratskog saveza Kosova (DSK), Isa Mustafa, reagovao je nakon potpisivanja ekonomskog sporazuma između Kosova i Srbije. On je u objavi na Fejsbuku istakao da je Kosovo blagoslovleno prijateljstvom sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi RTK2.

Putem objave na svom nalogu na Fejsbuku, Mustafa je zahvalio Sjedinjenim Državama, a posebno predsedniku Donaldu Trampu na posvećenosti i postizanju sporazuma.

„Kosovo je blagosloveno prijateljstvom sa Sjedinjenim Američkim Državama. To je danas još jednom dokazano potpisivanjem pregovaračkog sporazuma pod vođstvom Bele kuće. Kao predsednik DSK, želeo bih da zahvalim Sjedinjenim Američkim Državama i posebno predsedniku Trampu na posvećenosti postizanju sporazuma“, poručio je Mustafa.

Lider DSK je takođe čestitao premijeru Hotiju i Vladi Kosova na ovom velikom dostignuću u interesu Kosova.

„Premijer i vlada su, obazrivo i posvećeno, za nekoliko nedelja uspeli da Kosovo učine pouzdanim partnerom naših strateških saveznika, SAD i EU, stoga ovaj premijer i njegova vlada zaslužuju podršku na putu na koji su krenuli. Hvala, predsedniče Tramp“, poručio je Mustafa.

Mihajlović: Srbija se u razgovorima u Vašingtonu pokazala kao pouzdan partner

Srbija se u razgovorima u Vašingtonu pokazala kao pouzdan, odgovoran i konstruktivan partner, koji želi da se napravi korak napred u odnosu Beograda i Prištine, ali koji ne pristaje na nametnuta rešenja, ocenila je večeras potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je potpisivanjem ekonomskog sporazuma u Vašingtonu Srbija uspela da, čuvajući svoje interese, napravi korak napred u izgradnji bolje i sigurnije budućnosti za Srbiju i region.

„Predsednik Vučić i srpska delegacija imali su teške razgovore, ali su uspeli da rezultat razgovora bude takav da Srbija ne bude na gubitku, a da se u odnosima Beograda i Prištine ostvari napredak kroz ekonomsku saradnju, povezivanje i nove investicije“, ocenila je Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona navodi i da bi dolazak američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) bio važan signal za investitore iz SAD, jer govori da je Srbija ne samo politički, već i ekonomski stabilna.

DPK: Izgubljena šansa za konačni sporazum o uzajamnom priznanju

Demokratska partija Kosova (DPK) ocenila je da današnji sporazum Kosova i Srbije predstavlja gubljenje šanse za konačno obostrano priznanje.

„DPK sa velikom zabrinutošću vidi izgubljenu šansu kosovske delegacije za konačni sporazum o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije. DPK naglašava da bilo koji sporazum potpisan na ovaj način, bez transparentnosti, koji nema uzajamno priznavanje, stvara zabrinutost i neizvesnost, štaviše, do sada sadržaj sporazuma nije objavljen“, rečeno je u saopštenju.

Dodaje se da je DPK od početka bila uverena da je neophodno učešće SAD u procesu zaključivanja dijaloga Kosova i Srbije, ali sporazumi koji ne predviđaju uzajamno priznavanje ne nude rešenje problema.

„Štaviše, još je ozbiljnije ako postoji kršenje Ustava, suvereniteta i strateških interesa Kosova. Nema pregovora sa teritorijama niti sa našim nacionalnim bogatstvom“, navedeno je u saopštenju.

Haradinaj pozdravio potpisivanje sporazuma

Lider Alijanse za budućnost Kosova (ABK) Ramuš  Kosova i Srbije u Beloj kući.

Na svom Fejsbuk profilu, Haradinaj je rekao da „pravi prijatelji uvek razumeju pravu brigu“.

„Srećan sam što su se naše zabrinutosti u vezi sa Gazivodama odrazile u potpisanom sporazumu“.

Haradinaj dodaje da je „verovao u ulogu i posvećenost Sjedinjenih Država, uverenje koje nikada nije kolebano“.

Haradinaj je ranije danas pozvao premijera Avdulaha Hotija da ne potpiše sporazum sa Srbijom u Beloj kući, ako taj tekst uključuje i pitanje jezera Gazivode, i najavio mogućnost da zbog toga napusti vladajuću koaliciju.

Haradinaj je, prenosi agencija telegrafi.com, rekao da ako sporazum bude potpisan danas i ako u njemu bude pitanje jezera Gazivode, on i njegova stranka koja je deo vladajuće koalicije neće ga podržati.

Obradović: Šta je tačno potpisano?

Seljimi: Kosovo ulazi u američki program ukidanja viza

Ministar pravde Kosova Seljim Seljimi, koji je bio i deo kosovske delegacije u pregovorima sa Beogradom, izjavio je večeras da se u Vašingtonu dogodio veliki uspeh za Kosovo u vezi sa ukidanjem viznog režima sa SAD.

On je rekao da je Kosovo već ušlo u američki program ukidanja viza i da već postoje neke procedure kroz koje treba proći.

„Grenel i O’Brajen su obećali da će Kosovo uskoro ući u program ukidanja američkih viza. Ovaj program je proces kroz koji moramo da prođemo“, kazao je on za RTK.

U međuvremenu, povodom neslaganja na temu Gazivode, Seljimi je rekao da je Ramuš Haradinaj u razgovoru sa Avdulahom Hotijem uticao da to ne bude rešeno na štetu Kosova.

Seljimi je rekao da je vladajuća koalicija stabilna i da će razgovarati o svim pitanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari