Iguman Sava: Kampanja o razgraničenju 1

Iguman manastira Dečani Sava Janjić veruje da narod Srbije nikada neće prihvatiti plan „istorijskog razgraničenja“, bez obzira kako se manipulisalo eventualnim referendumom, a u kampanji koja se vodi po direktnom nalogu vlasti iz Beograda, ali i u nekim prištinskim medijima prepoznaje „rukopis“ pretnji Oliveru Ivanoviću.

Ukoliko je reč o planu istorijskog „razgraničenja Srba i Albanaca“ koji nam je saopšten gotovo usputno, prilikom otvaranja jedne fabrike mesa, što neminovno vodi ka razgraničenju Srbije i buduće „velike etničke Albanije“, mogu samo da kažem da će to biti ogroman faktor nestabilnosti za ceo region i Evropu i velika tragedija za naš narod koji u većini živi upravo južno od Ibra, rekao je Janjić za novi broj nedeljnika Vreme.

Posebno zabrinjava formulacija o razgraničenju „Srba i Albanaca“, što automatski znači da tamo gde žive jedni, neće živeti drugi i obrnuto, upozorio je Sava Janjić.

Ovo je retrogradan model koji je u skladu sa politikom etničkog čišćenja u ratovima bivše Jugoslavije devedesetih godina, pa nije ni čudo što je aktivnu podršku politici podele, koju svaki na svoj način podržavaju i tumače Aleksandar Vučić i Hašim Tači, dao i jedan od ideologa ideje etničkog čišćenja na prostorima bivše Jugoslavije Vojislav Šešelj, rekao je iguman manastira Dečani.

Utoliko je tragičnije i više zabrinjava što ovu opasnu ideju podržavaju i neki međunarodni predstavnici, ne videći kako će se ona štetno odraziti na region i Evropu i kako će stvoriti dodatni presedan koji će Evropu još više gurnuti u pravcu separatizma i ekstremnog nacionalizma, ukazao je Janjić.

Činjenica je, moram da priznam, da pretnje i beskrupulozna medijska kampanja koja se sprovodi po direktnom nalogu vlasti u Beogradu, a s vremena na vreme i u nekim prištinskim medijima, pa sam po prvima američki, a po drugima ruski špijun, i te kako podsećaju po svom „rukopisu“ na pretnje koje su upućivane i mom dragom prijatelju pokojnom Oliveru Ivanoviću, naglasio je Janjić.

Oliver je danas mnogo teži na savesti onima koji su ga uklonili, nego da je živ, jer njegovi ideali nadahnjuju mnoge mlade ljude da misle i žive slobodno i da ne budu moralni i politički beskičmenjaci, predočio je iguman Dečana Sava Janjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari