Imenovan Privremeni organ Nacionalnog saveta Albanaca 1Foto: bujanovac.rs

Imenovan je Privremeni organ Nacionalnog saveta Albanaca, koji ima predsednika i četiri člana iz redova politikih stranaka koje su učestvovale na izborima za Nacionalni savet Albanaca. Glavni zadatak biće mu da u narednih 45 dana pripremi održavanje vanredne elektorske skupštine na kojoj će biti izabrano petnaest novih članova.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je za predsednika Privremenog organa imenovalo dosadašnjeg čelnika NSA Ragmija Mustafu iz Partije za demokratsko delovanje (PDD) koja je na izborima u novembru prošle godine osvojila pet mesta.

Članovi ovog organa su i Enkel Redžepi, član Partije za demokratsko delovanje (PDD), Nevzad Lutfiju iz Pokreta za demokratski progres (PDP), Agim Haliti iz Demokratske partije (DP)v i Enver Mehmeti iz Demokratske partije Albanaca (DPA) iz Preševa.

Albanska Demokratska alternativa (DA) aktuelnog predsednika Opštine Preševo Šćiprima Arifija, odbila je da učestvuje u privremenom organu, uprkos pozivima od strane ambasadora OEBS u Srbiji Jana Bratua, koji je posredovao u prevazilaženju krize oko imenovanja članova ovog tela.

U skladu sa Zakonom o izboru za Nacionalne savete manjina nakon imenovanja članova ovog tela teče rok od 45 dana za pripremu i održavanje vanredne elektorske izborne skupštine za novi saziv NSA.

Prema nezvaničnim podacima, svaki od kandidata koji želi da učestvuje na izbornoj skupštini moraće da sakupi najmanje trideset potpisa građana Albanaca koji su upisani u Poseban birački spisak.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nadgledaće proces pripreme kao i održavanje vanredne skupštine NSA. Više detalja o celom procesu biće poznato nakon što se predsednik Privremenog organa Ragmi Mustafa vrati iz posete SAD.

Na izborima koji su održani 13. novembra prošle godine po pet mandata osvojili su PDD i DA, a po dva DP i DPA, a jedan mandat pripao je PDP.

Ni posle dva meseca predstavnici pet političkih partija nisu mogli da se dogovore oko izbora predsednika NSA, pa je u skladu sa zakonskim odredbama Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije pokrenula mehanizam za održavanje vanredne elektorske  izborne skupštine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari