Inicijative Kreni-promeni i Ekološki ustanak ne odustaju od subotnjih blokada 1Foto: K. Bondžulić

Jedini način da se protesti obustave jeste da se ispune tri zahteva i to da se oslobode uhapšeni, povlače zakon o eksproprijaciji i izmeni Zakona o referendumu, kaže za Danas Savo Manojlović, ispred inicijative Kreni-promeni, jednog od organizatora blokada puteva koje su počele prošle subote širom Srbije zbog ova dva sporna zakona.

Protesti i nove ozbiljnije blokade saobraćajnica u Srbiji najavljeni su i za narednu subotu 4. decembra.

– Ako budem izašao i javno pozvao da se odustane od protesta subotom, a nisu ispunjena sva tri zahteva, nemojte me poslušati – naveo je Manojlović.

Od protesta ne odustaju ni u Ekološkom ustanku, pa na mirne blokade građane u izjavama za Danas pozivaju i Aleksandar Jovanović Ćuta i Nebojša Zelenović, predsednik ZZS.

Međutim, za razliku od prošle subote, kada je bio na stranačkim skupovima SNS, predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić, koji obavlja i funkciju predsednika Srbije, najavljjuje da će šetati Srbijom i obići bar pet punktova kako bi snimao građane u blokadi.

Ali, kako se požalio mora da nauči da snima mobilnim telefonom.

Upitan šta savetuje građane pred kojim se eventualno nađe Vučić, Manojlović za Danas odgovara da se predsednik Republike ponaša prilično detinjasto i nezrelo.

– Sad treba da se bavimo njime. Nije nivo predsednika Republike da se prepucava sa građanima već da obavlja svoju ustavnu funkciju. Advokatska komora je istakla da je Zakon o eksproprijaciji neustavan, a sva pravna udruženja koje je Ministarstvo konsultovali u procesu izrade Zakona o referendumu su stala iza naših zahteva u peticiji “Referendum po meri građana” koju je podržalo preko 70.000 građana – naveo je manojlović.

On dodaje da mu deluje da predsednik zna da su zahtevi opravdani, ali da se boji kako će izlaženje u susret građanima uticati na njegov lični rejting.

– Ne možete kao predsednik Republike svoju aujetu stavljati iznad interesa nacije – kaže Manojlović.

Inicijative Kreni-promeni i Ekološki ustanak ne odustaju od subotnjih blokada 2
foto FoNet Aleksandar Barda

Dok Aleksandar Jovanović Ćuta, aktivista Ekološkog pokreta, poručuje Vučiću da dođe u subotu na most „Gazela“ gde će on blokirati saobraćaj.

– Nek dođe i nek ponese fotoaparat ako ne zna da koristi mobilni. Nek povede fotografa da me slika. Ja ću biti na „Gazeli“ i mirno ću da stanem svojim kolima i da zaustavim saobraćaj. Neću nikog da maltretiram i bijem kao što su oni tukli nas. Pozivam sve građan koji su uznemireni zato što su se on i njegovi robi nemeračili da otimaju našu dedovinu. Ima rok do petka da povulče zakon o eksproprijaciji i zakon o reforendumu koji je potpisao a ne zna da ga je potpisao. Srbije neće mirno gledati to, nego će mirno izaći i blokirati sve puteve dok se ispune naši zahtevi – naveo je Jovanović.

On pita Vučića da li je potpisao zakon o referendumu ili nije.

– Jesi li ti uopšte Aleksandar Vučić? Da li Aleksandar Vučić ima dvojnika. Ubeđen sam da da. Jednog koji kaže da je potpisao zakon i drugi koji kaže da nije – pita se Jovanović.

Inicijative Kreni-promeni i Ekološki ustanak ne odustaju od subotnjih blokada 3
Foto: Nebojša Zelenović pred zgradom policije/D.E.

A Nebojša Zelenović za naš list kaže da poziva sve da se pridruže blokadama koje će organizovati građani po celoj Srbiji.

– Pozivam sve da budu mirni i da na dostojanstven način izraze svoje nezadovoljstvo lošim zakonima i opasnim projektima koji će ugroziti naše zdravlje i onemogućiti nam dobar život. Neka ne nasedaju na provokatore, jer vlast želi da nas prikaže nasilnicima. Nikome ne bi falila dlaka sa glave prošle subote da se policija nije povukla i izložila nas nasilju batinaša – ukazuje Zelenović.

Osvrćući se na najavu Vučića, on kaže da bi mu bilo bolje umesto što će da obilazi punktove, da ode u Gornje Nedeljice i čuje vapaj meštana Jadra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari