Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče da će visoka delegacija Srbije danas u Briselu razgovarati sa evropskim zvaničnicima o integraciji zemlje u EU.
Jeremić je na konferenciji za novinare posle sastanka s mađarskom ministarkom spoljnih poslova Kingom Genc rekao da će poseta Briselu biti prilika i da se EU zvanično predstavi inicijativa Srbije u Generalnoj skupštini UN da se zatraži mišljenje od Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je juče da će visoka delegacija Srbije danas u Briselu razgovarati sa evropskim zvaničnicima o integraciji zemlje u EU.
Jeremić je na konferenciji za novinare posle sastanka s mađarskom ministarkom spoljnih poslova Kingom Genc rekao da će poseta Briselu biti prilika i da se EU zvanično predstavi inicijativa Srbije u Generalnoj skupštini UN da se zatraži mišljenje od Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova. On je naglasio da će evropska integracija Srbije biti „glavna tema“ razgovora u Briselu i naveo da je poseta visoke delegacije Srbije pripremana od samog formiranja nove vlade, početkom jula. Jeremić je istakao da razgovor sa Gencovom nije bio lak, jer posle mađarskog priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova odnosi Beograda i Budimpešte nisu onakvi kakve bi Srbija želela. Prema rečima Jeremića, tokom sastanka je razgovarano o unapređenju odnosa koliko je to moguće, ali će morati puno da se uradi.
On je zatražio podršku Mađarske za inicijativu da se od Međunarodnog suda pravde zatraži konsultativno mišljenje o tome da li je nezavisnost Kosova proglašena u skladu s međunarodnim pravom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari