Isni Kilaj priveden sudu u Hagu zato što su u njegovom stanu pronađeni materijali o svedocima 1Foto: Pixabay/qimono

Bivši pripadnik OVK Isni Kilaj izveden je danas prvi put pred sudiju suda za zločine OVK u Hagu pod sumnjom da ometao sprovođenje pravde pred tim sudom.

Tužilac Metju Holing (Mathew Halling) rekao je da je Kilaj (60) uhapšen i prebačen u sudski pritvor u Hagu zato što je 2. novembra pri pretresu u njegovom stanu na Kosovu pronađen „poverljivi materijal povezan sa svedocima“.

Za posedovanje tog materijala, po tužiocu, Kilaj nije bio ovlašćen, niti je na to imao pravo.

Zastupnik optužbe naglasio je da postoji osnovana sumnja da je Kilaj nameravao da te materijale iskoristi ili da je već iskoristio za ometanje i obstrukciju rada Specijalizovanih veća Kosova, kako se sud zvanično zove.

Kilaj je zbog toga osumnjičen da je počinio krivična dela sprečavanja sprovođenja pravde – ometanja službenog lica pri obavljanju službene dužnosti i narušavanje tajnosti postupka.

Sudija Nikola Giju (Nicolas Guillou) rekao je da Kilaj još nije optužen i da tužilaštvo nije podiglo optužnicu.

Tužilac Holing zatražio je da Kilaju bude određen pritvor zato što postoji rizik da će on pobeći, ponoviti krivično delo i ometati rad suda.

Obim materijala povezanih sa svedocima koji su pronađeni kod Kilaja sugeriše da je on već bio umešan u ometanje suda, podvukao je tužilac.

Holing je ponovo ukazao da na Kosovu vlada „klima uznemiravanja i zastrašivanja svedoka“, kao što je sud u više predmeta već utvrdio.

Kilajev branilac po službenoj dužnosti Ijan Edvards (Ian Edwards) zatražio je da on bude pušten na privremenu slobodu, negirajući da postoji rizik od njegovog bekstva iz Mališeva, gde je proveo ceo život i gde mu je porodica.

Da postoji optužnica, Kilaj bi se odmah izjasnio da nije kriv, kazao je Edvards, tvrdeći da su sumnje tužilaca da je njegov klijent počinio krivično delo neosnovane.

Sudija Giju, odluku o tome da li će Kilaju odrediti pritvor doneće u ponedeljak, 6. novembra.

Kilaj je bio jedan od vođa OVK u Mališevu, a, posle rata, bio je gradonačelnik tog mesta. Jedno vreme, Kilaj je bio i zamenik ministra finansija Kosova.

U haškoj sudnici, međutim, on je rekao, na pitanje sudije koja mu je profesija, da je „nezaposleni ekonomista“.

Haško tužilaštvo naglasilo je juče da „sprečavanje sprovođenja pravde smatra krajnje ozbiljnim delima“.

Tužilaštvo će „nastaviti da istražuje i krivično goni svakoga ko je uključen u takve slučajeve, uključujući i one koji zastrašuju ili ometaju svedoke ili pružaju finansijsku i drugu podršku takvim krivičnim delima“.

Pred istim sudom u Hagu trenutno je u toku postupak nedavno uhapšenih protiv Sabita Januzija i Ismeta Bahtijarija, optuženih za isto krivično delo i za zastrašivanje svedoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari