Istinomer: Neispunjeno više od pola obećanja Vlade 1

Od 20 obećanja koje je u svom ekspozeu naveo premijer Aleksandar Vučić, a čija realizacija je najavljena za prvih sto dana rada Vlade Srbije, 12 je neispunjeno, pet ispunjeno, jedno je Istinomer ocenio sa “radi se na tome”, a dva obećanja Istinomer nije uspeo da proveri.

Neka od ispunjenih premijerovih obećanja jesu povećanje minimalne cene rada i donošenje novog Zakona o finansiranju lokalnih samouprava.

Drugi talas racionalizacije u javnom sektoru, usvajanje fiskalne strategije, kao i donošenje zakona o planskom sistemu, zakona o proceniteljima nekretnina i zakona o suzbijanju nasilja u porodici obećanja su koja je Istinomer ocenio kao neispunjena. Takođe, predsednik Vlade nije ispunio obećanja o donošenju novih poreskih zakona, kao i Strategije za finansijsku kontrolu u javnom sektoru.

U događaje koji su obeležili prvih sto dana rada Vlade, Istinomer izdvaja boravak članova kabineta sedam dana u Nišu, otvaranje 40 kilometara autoputa, kao i oružje nađeno blizu porodične kuće u Jajincima.

Cela analizu prvih 100 dana Vlade može se pročitati na ovom linku.

„Za razliku od prethodnog tročasovnog ekspozea 2014. kada je Aleksandar Vučić izneo precizan, jasan i sistematičan plan rada za prvih 100 dana vlade, u avgustovskom ekspozeu koji je trajao duplo duže –  građani su ostali za to uskraćeni. Tokom predstavljanja, za mnoge istorijskog programa nove vlade 9. avgusta 2016, premijer je bio dosta štedljiviji  u davanju velikih političkih najava koje namerava da ostvari za prvih 100 dana“, navodi se u saopštenju Istinomera.

Kako se dodaje, u toj skromnoj ponudi obećanja, „više je reč o opštijim, nepreciznim izjavama na liniji administrativno -birokratskih fraza iz izveštaja ministarstava, nego merljivim najavama poput onih u ekspozeu 2014. kada je Vučić otkrio detaljan plan ekonomskog oporavka“.

„Takođe, dobar deo obećanja je usvajanje raznih strategija, koje se u Srbiji vrlo često ne poštuju. Ima i obećanja koja se odnose na ono što bi Vlada inače radila kao deo svog redovnog posla u ovo doba godine, kao što je donošenje fiskalne strategije za sledeću godinu. Ako se pogledaju sva obećanja za prvih 100 dana vlade, daleko je više neuspunjenih, s tim da za neka Istinomer nije uspeo da utvrdi u kojoj su fazi realizacije“, ocenjuje se u analizi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari