Srecko MihailovicFoto: FoNet/Medija centar

Predstavljajući istraživanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) o apstinenciji birača, sociolog Srećko Mihailović je rekao da „svaki drugi birač kaže: ‘Ne izlazimo jer naš glas ništa ne može da promeni, nije važan’ „.

NKD je danas saopštia da je Mihajlović u „Napokon korisnoj debati“ u okviru Programa izborne reforme NKD-a rekao da „četvrtinu građana baš briga ko je na vlasti, a da 14 odsto građana navodi da se plaši, jer ne može da glasa za svoje, uticaće na njihov posao, platu“.

„Ima više onih koji se plaše, ali ne priznaju. Trinest odsto građana ne zna zbog čega ne izlazi na izbore“, kazao je Mihailović.

Direktor CeSID-a Bojan Klačar je rekao da mlade, naročito od 18 do 24 godine, „jednostavno ne zanima politika“.

Ocenio je da su „ispunjena dva uslova za izlaznost na narednim izborima: važnost i takmičarska trka koja postoji“, zbog čega je naveo da očekuje da će „izlaznost biti preko četiri miliona birača“.

„Političari veruju da je komunikacija sa mladima kao monolog, i da funkcioniše kao preko televizije kada se obraćaju, a kod mladih to ne prolazi. Ipak, generalno, participacija u Srbiji ispod je proseka Jugoistočne Evrope, ali je na nivou Zapadnog Balkana“, naveo je Klačar.

Politikolog Boban Stojanović je rekao „da razume partije koje se ne obraćaju mladima, jer su mladi najzahtevniji birači“, a da „uzroke apstinencije vidi i u desetogodišnjem anti-partizmu i anti-političkoj klimi koju gradi vlast“.

„Razoren je partijski sistem, postoji jedna hegemonska stranka i postoji podsticaj za razbijanje opozicionih stranaka. Vlast promoviše anti-partizam. Uprkos tome što su čuvari demokratije političke partije, dominantan narativ je ‘Partije su zlo, svi su isti’, što utiče na apstinente i njihovu brojnost“, zaključio je Stojanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari