Istraživanje: Euleks nije stekao poverenje građana Kosova 1Foto: N1 (arhiva)

Istraživanje Kosovskog centra za bezbednosne studije (KCBS) ukazalo je, u okviru istraživanja „Kosovski bezbednosni barometar“ (KBB), da Euleks nije stekao poverenje građana Kosova.

Podseća se da je Euleks prisutan na Kosovu više od decenije (od 2008. godine), sa ciljem uspostavljanja i poboljšanja institucija vladavine prava, bez korupcije i političkog mešanja, prihvatajući međunarodno priznate standarde nije stekao poverenje građana Kosova.

KBB koji svake godine sprovodi KCBS, neprekidno meri poverenje koje građani Kosova imaju u misiju i otkrio je da su brojke stalno niske, u poređenju sa drugim lokalnim i međunarodnim institucijama.

„Nedostatak poverenja i posledične podrške javnosti očigledno potiče iz mnogih različitih oblasti, posebno neutralnosti EU/Euleksa po pitanju nezavisnosti Kosova (zbog nepriznavanja od strane 5 država članica) i neuspeha u sprovođenju njegove misije.

Na osnovu kvantitativnih merenja KbB-a, nedostatak poverenja ostao je prilično stabilan tokom godina“, ocenjeno je u izveštaju.

Ovo je, kako se dalje navodi, dovelo u pitanje legitimitet i javnu podršku misiji.

„Glavni nalazi su da javnost nikada nije imala puno poverenja u EULEKS, ali i dalje na EU gleda kao na pozitivan aspekt jer želi da Kosovo postane država članica.

Takođe, postoje regionalne i etničke razlike u nivoima poverenja, što se može objasniti pitanjima suvereniteta i delovanja Euleksa u različitim delovima Kosova“, navedeno je u izveštaju.

Generalno, ovo istraživanje postavlja pitanje da li Euleks još uvek ima mandat da ostane na Kosovu s obzirom na to da sticanje poverenja i kosovskih Albanaca i kosovskih Srba izgleda gotovo nemoguć zadatak, a činjenica da je malo učinio na poboljšanju situacije na Kosovu, uprkos tome što njihov javni narativ tvrdi suprotno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari