Istraživanje KOMS-a: Politički sistem u Srbiji uopšte ne omogućava mladima da utiču na političke procese i odluke 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Politički sistem u Srbiji uopšte ne omogućava mladima da utiču na političke procese i odluke, pokazao je Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih za 2023. godinu koji je danas predstavila Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS).

Takav stav ima više od polovine ispitanika, a samo 0,7 odsto smatra da mladi mogu uticati na političke procese u zemlji, rečeno je na konferenciji KOMS.

Istraživanje je ove godine obavljeno sa 1.209 ispitanika uzrasta od 15 do 30 godina kroz analizu dokumenata, fokus grupe i onlajn upitnike u periodu od aprila do jula, naveo je istraživač Aleksandar Ivković.

Uzorci koji su uzeti u obzir su godine starosti, pol, tip naselja ispitanika, stečeno obrazovanje ispitanika i njihovih roditelja, tip stanovanja, postojanje invaliditeta i mesečne zarade, objasnio je Ivković.

Sekretarka KOMS Miljana Pejić navela je da su odgovori ispitanika klasifikovani prema oblastima učešća mladih u političkom i društvenom žiovotu, vrednostima mladih, zapošljavanju, obrazovanju i mobilnosti, bezbednosti i zdravlju.

Mladi su, u odnosu na prethodne godine, razočarani demokratijom – ranije ih je 40 odsto imalo poverenja u demokrarske procese, a ove godine 36,2 odsto, ali je nepoverenje sa 23,2 povećano na 29,4 odsto.

„Ovo je najveći pad podrške demokratiji otkad se ovo pitanje postavlja u izveštaju“, rekla je Pejić.

Ove godine o stavu prema statusu Kosova, najviše mladih podržalo je povratak kontrole nad Kosovom vojnim sredstvima, čime se izuzetno smanjila ranija podrška opciji povlačenja priznanja.

U pogledu zaposlenisti, zabrinjavajući je podatak da čak 18 odsto mladih radi bez ugovora i na crno, ali 43 odsto ih je bilo na neplaćenoj praksi.

Skoro svaki drugi učesnik u istraživanju planira da napusti Srbiju, a kao razloge navode viši životni standard, dok samo 11 odsto ne pnaira da ide iz zemlje.

Zabrinjavajući podatak je, navode istraživači, i stav prema opravdanosti nasilja jer je stav 42 odsto mladih da nasilje može biti opravdano, dok je više od polovine mladih istaklo da se oseća anksiozno.

Pejić je naglasila da iz godine u godinu rezultati istraživanja sve više ukazuju na to da je sistemska briga o mladima neophodna i poručila da to mora postati prioritet nadležnih institucija.

Tačno 60 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa i lider koga će narod slediti, što je najviši rezultat u poslednjih šest godina.

U poređenju sa prethodnim izdanjima Alternativnog izveštaja, pozitivna reakcija na EU ove godine je na rekordno niskom nivou, dok je negativna blizu rekordno visokog nivoa iz 2020. godine.

Ove godine, prvi put, najviše mladih podržalo je povratak kontrole nad Kosovom vojnim sredstvima. Za dve godine podrška ovoj opciji porasla je sa 18,7 odsto na 31,1 odsto. Istovremeno se smanjila podrška opciji rada na povlačenju priznanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari