Istraživanje: Stranke zagovaraju decentralizaciju, ali kandiduju stanovnike najvećih gradova 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (Arhiva)

Iako su decentralizacija, ravnomerni regionalni razvoj, demetropolizacija i debeogradizacija česte stavke u programima političkih stranaka, teritorijalna pozicioniranost kandidata na većini izbornih lista ukazuje na suprotne tendencije, pokazalo je danas objavljeno istraživanje Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Povod za to istraživanje bio je podatak da građani 57 od 174 grada i opštine u Srbiji u poslednja četiri saziva skupštine nisu imali predstavnika u parlamentu, a u aktuelnom sazivu nema ga više od polovine opština u Srbiji (107).

Kako se navodi, analiza je pokazala da listu Aleksandar Vučić – Za našu decu, u čijem je programu i decentralizovana Srbija, čini 44,8 odsto kandidata iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kragujevca, dok je među prvih 50 kandidata gotovo dve trećine iz tih gradova, a više od pola iz Beograda.

Na listi Aleksadar Šapić – Pobeda za Srbiju više od tri četvrtine kandidata je iz Beograda, Niša i Kragujevca, među kojima je čak 184 kandidata iz glavnog grada, dok je među prvih 50 kandidata čak 41 iz Beograda.

„Za reformu izbornog sistema zalaže se i pokret Metla 2020, koji svojim programom zagovara personalizaciju narodnih poslanika i debeogradizaciju. Međutim, kao u slučaju liste Aleksandra Šapića, i Metla 2020 na svojoj listi ima većinu kandidata iz velikih gradova (70,2 odsto). Na listi ovog pokreta od 235 kandidata njih 125 je iz Beograda (53,1 odsto)“, dodaje se.

Nacionalna koalicija za decentralizaciju navodi da je sličan odnos i na listi Za kraljevinu Srbiju, Pokreta slobodnih građana, Suverenista, Neka maske padnu i Levijatan-Živim za Srbiju.

U saopštenju se navodi da je tendencija kandidovanja stanovnika najvećih gradova prisutna i kod manjinske liste Saveza vojvođanskih Mađara koji imaju 49 predstavnika iz Subotice, deset iz Novog Sada, šest iz Beograda dok Nišlija i Kragujevčana nema.

„Na listi Akademik Muamer Zukorlić samo jedan kandidat dolazi iz prestonice, ali je 41,8 odsto kandidata na listi iz Novog Pazara. Isti trend uočen je i kod liste SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin, gde svih 27 kandidovanih dolazi iz četiri grada – Novog Pazara (12), Tutina (6), Sjenice (6) i Prijepolja (3)“, navodi se.

Nikog iz prestonice nema na listi Albanske demokratske alternative – Ujedinjena dolina, ali je čine isključivo kandidati iz Preševa i Bujanovca, kao i jedan kandidat iz Medveđe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari