Istraživanje: Vladajuća koalicija na 57,5 odsto podrške, opozicija na 33,2 odsto 1Foto : N. Kovačević

Ukoliko bi u nedelju bili održani izbori, za stranke koje čine vladajuću koaliciju glasalo bi ukupno 57,5 odsto građana, dok bi opoziciju podržalo 33,2 odsto glasača, pokazuje najnovije istraživanja Nove srpske političke misli (NSPM), koje objavljuje Vreme.

Ukoliko bi sledeće nedelje bili održani izbori za Srpsku naprednu stranku, Socijalističku partiju Srbije i Srpski patriotski savez glasalo bi 57,5 odsto birača.

Ukupno 20,8 odsto građana izjasnilo se da bi glasalo za opoziciju, ali ne znaju tačno za koga, dok bi se 12,4 odsto birača opredelilo za opozicione stranke koje su bojkotovale izbore.

Oko 6,8 odsto podrške dobile su stranke koje su izašle na izbore, a nisu prešle cenzus, dok bi za stranke manjina glasalo 2,5 odsto građana, pokazuje istraživanje.

Za promenu vlasti je 39,1 odsto ispitanika, 43,1 odsto se protivi, dok 17,8 odsto nije znalo kako ili ne želi da odgovori na pitanje da li su lično za promenu vlasti.

Rezultati istog istraživanja su pokazali da svega 18,4 odsto građana veruje da su promene neizbežne, da se to neće dogoditi misli 53,8 odsto birača, a 23,3 odsto ispitanika nije želelo ili nije znalo da odgovori na to pitanje.

Istraživanje NSPM pokazalo je i da svega 42,7 odsto građana podržava ulazak Srbije u EU, dok je protiv 38,9 odsto birača, dok o tome nema stav ili ne zna kako se se izjasni 18,4 odsto birača.

Na pitanje da li misle da bi Srbija trebalo da prihvati nezavisnost Kosova i njegov prijem u UN u zamenu za ulazak u Evropsku uniju, samo 6,4 odsto građana je reklo „da“, dok je čak 80 odsto protiv toga.

Istraživanje Nove srpske političke misli rađeno je od 2. do 12. januara, telefonskim putem, a u njemu je učestvovalo 900 ispitanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari