Ivan Ninić foto medija centarFoto: NMedija centar

Suština dopisa Ministarstva unutrašnjih poslova, kojim objašnjavaju da Zakon o prebivalištu i boravištu građana ne propisuje njihovu obavezu da se prilikom prijave prebivališta u Srbiji izjasne o prebivalištu u inostranstvu je bacanje prašine u oči i zamena teza, izjavio je danas FoNetu advokat Ivan Ninić, na čiji zahtev je MUP dostavio odgovor.

Nemoguće je da se čovek u poznim godinama pojavi u policijskoj stanici u Srbiji, obavi prijavu prebivališta, kaže „ja sam neko ko je primljen u državljanstvo Srbije, prijavljujem prebivalište“, a da ga niko iz MUP ne pita „čekaj, odakle dolaziš, gde ti je domicilno prebivalište, šta imaš od ličnih dokumenata i na osnovu čega vršiš prijavu prebivališta“, rekao je Ninić.

On je ukazao da je, na osnovu zakona, donet pravilnik, koji je propisao obaveznu sadržinu 10-11 obrazaca za prijavu ili odjavu prebivališta, a među njima i onaj broj jedam, u kome postoji rubrika o „prethodnom prebivalištu“.

Ja mogu da prihvatim činjenicu da MUP možda statistički ne radi obradu tih lica koji dolaze iz Bosne i Hercegovine ili neke druge države, a pretenduju da prijave prebivalište na teritoriji Srbije ili Beograda, ali je takvo objašnjenje MUP neuverljivo i neozbiljno za jednu ozbiljnu državu, istakao je Ninić.

Kako je objasnio, ukoliko je u obrascu propisana rubrika „prethodno prebivalište“, za očekivati je da ona bude popunjena, jer MUP upravnu stvar mora da reši na osnovu tačnog i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja i potpune dokumentacije.

Reći i obrazložiti da ste nekom dali upis prebivališta bez prethodne provere odakle to lice dolazi je krajnje neozbiljno i MUP ovakvim odgovorima krije ukupan broj lica koja su konkretno došla na teritoriju Srbije, pre svega Beograda radi učešća na izborima, ocenio je Ninić.

On je upozorio i da objašnjenje MUP da nema podataka o kojem broju lica je reč i odakle dolaze zabrinjava, jer to može da znači da svaki pripadnik ISIS, Hamasa ili bilo koje druge terorističke organizacije može da dođe u Srbiju i prijavi boravište i da se ne identifikuje odakle dolazi, a da može biti na međunarodnim poternicama.

To je potpuno čudno, neprihvatljivo, i zbog toga je ovaj odgovor MUP krajnje neozbiljan, naglasio je Ninić.

On smatra da masovna pojava da uoči proteklih izbora da postoje desetine i stotine lica registrovanih na određenim adresama zahteva sistemski odgovor države, pogotovo ako se zna da oni tamo nisu ni kročili, i da stanovi od 50-60 kvadratnih metara ne mogu da prime 100 stanara.

Potrebno je da se takva situacija prijavi, a da onda proaktivno nateramo MUP da, koristeći svoje instrumente i zakon obavi terenske provere, obavi razgovor sa komšijama i utvrdi da li su ta prijavljena lica ikad kročila na te adrese, ko su oni, da li ih poznaju ukućani ili stanari tih zgrada, napomenuo je Ninić.

Kad se to utvrdi, dodao je on, onda bi moglo da za sobom povuče prekršajnu odgovornost, i protiv svih tih lica morala bi biti podneta prekršajna prijava i biti im „pasivizirana“ adresa.

Ninić je istakao da bi to onda otvorilo i drugo pitanje – ko je iz MUP i policijskih stanica tim licima omogućio fiktivnu prijavu na te adrese i da li je time povredio propise, radnu disciplinu i počinio neko krivično delo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari