Ivan Vejvoda: Ne verujem da će biti sankcija za celu zemlju, već da će one biti ciljane – ako ih uopšte i bude 1Foto: Print screen N1

Da li Zapad Aleksandra Vučića vidi kao deo rešenja ili kao deo problema? Ivan Vejvoda sa Instituta za društvene nauke u Beču kaže da je EU negde između tih stavova, zbog čega se i očekuje da se ispune obećanja i obaveze preuzete još 2012. godine kada je Kosovo u pitanju.

„Posebno jer je prihvaćen Ohridski sporazum iz marta. Tačno je da nije potpisan, ali čuli smo od eksperata međunarodnog prava da je i usmeno prihvatanje – prihvatanje“, rekao je Vejvoda u razgovoru s Danicom Vučenić na televiziji N1.

On napominje da postoji i druga strana, kosovska, koja svoj deo obaveza nije ispunila još od 2013. godine i potpisivanja Briselskog sporazuma, koji je predvideo osnivanje Zajednice srpskih opština na severu Kosova.

Na narednom zasedanju Evropskog parlamenta naćiće se nacrt rezolucije, a sve poslaničke grupe su zatražile da EU prestane sa popuštanjem Srbiji i uvede kaznene mere, a Beograd se poziva da prestane da širi lažne vesti, govor mržnje i neistine o dešavanjima na Kosovu.

Vejvoda kaže da ne veruje da će biti sankcija za celu zemlju, već da će one biti ciljane – ako ih uopšte i bude.

Podseća da je i sam portparol EU Petar Stano govorio u tom pravcu.

On napominje da i pored svegašto se desilo u Banjskoj i posle toga, još postoji prostor da Srbija povrati kredibilitet i da Zapad nije u potpusnosti izgubio poverenje u srpskog šefa države.

„Pada kredibilnost i slika Srbije u Evropi, nešto manje u Americi, ali i tamo je poljuljana. To može da se spasi jasnim utvrđivanjem odgovornosti svih onih koji su čestvovali za ono što se u Banjskoj dogodilo i za ubistvo kosovskog policajaca. To mora da se uradi u što kraćem roku ukoliko ta kredibilnost može da se povrati“, rekao je gost „Iza vesti“.

Napominje da se istraga o događaju u Banjskoj ne može završiti bez saradnje dve strane – kosovske i srpske.

On je istakao da je važno ono što je rekao predsednik Francuske Emanuel Makron, da je pitanje da li će Kosovo dobiti bezvizni režim ako ne ispuni ono što je obećano.

„Obe strane su pod pritiskom“, napominje Vejvoda.Govoreći o odluci da premijerka ode na Samit Berlinski proces u Tiranu, a predsednik u Peking povodom godišnjice Inicijative Pojas i put, Vejvoda kaže da to nije bila dobra poruka koju Srbija šalje svetu i da je trebalo da bude obrnuto.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da posle Banjske nije moguće nastaviti gde se stalo. Vejvoda, međutim, napominje da nasilje nije nikakvo rešenje u ovoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari