U crkvi Presvete Bogorodice u Goraždevcu vladika raško-prizrenski Artemije služio je pomen Ivanu Jovoviću i Panteliji Dakiću, dečacima ubijenim na jučerašnji dan pre šest godina dok su se kupali u reci Bistrici. Pomenu je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović, koji je izjavio da nema nikakve dileme da je zločin u Goraždevcu bio etnički motivisan. On je rekao i da se ne slaže sa ocenom generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena da je stanje bezbednosti na Kosovu poboljšano.

– Možemo se složiti da je smanjen broj zločina, ali ne i da je bezbednosna situacija poboljšana. Bezbednost je prilično složena oblast i ne može se ocenjivati samo na osnovu broja zločina počinjenih u jednom danu, nedelji ili godini, rekao je Ivanović. i dodao da Rasmunsen „neće da se seti“ da nisu rešeni na sudu svi zločini počinjeni nad Srbima od 1999. godine, i ranije.

„Upravo rešenje zločina u Goraždevcu smatramo veoma važnim jer bi to moglo da znači prekretnicu u odnosu međunarodnih misija prema zločinima izvršenim na etničkoj osnovi. Rasvetljavanje zločina nad srpskim civilima je ozbiljan test za Euleks – ili će se uhvatiti u koštac sa ovim zločinama i započeti njihovo rešavanje ili jednostavno mora da prizna da je neuspešan“, smatra državni sekretar.

– Nemamo nikakvih informacija da se radi na rasvetljavanju zločina u Goraždevcu. Neverovatno je da se incident dogodio usred dana na obali reke Bistrice, a da je ubica prošao neprimetno, izjavio je Ivanović i podsetio da nema nikoga ko je pravosnažno optužen kao inspirator i organizator ne samo tog zločina, već i brojnih drugih koji se dešavaju nad Srbima u poslednjih deset godina.

Vladika Artemije je rekao da je ubistvo dece u Goraždevcu „rana“ koja ne može i neće zarasti sve i da su ubice osuđene. On je podsetio da su zločinci izvršili svoje zlo delo i da su nažalost i na sramotu međunarodne zajednice i dalje na slobodi. U Goraždevcu je 13. avgusta 2003. godine iz puškomitraljeza pucano na decu koja su se kupala u Bistrici i ubijeni Pantelija Dakić (13) i Ivan Jovović (19), a teško su ranjeni Đorđe Ugrenović (20), Bogdan Bukumirić (14), Marko Bogićević (12) i Dragana Srbljak (13).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari