Ivica Dačić će voditi dva uporedna dijaloga? 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Predstavnici vlasti sve češće, kako se početak dijaloga sa opozicijom oko izbornih uslova bliži, pominju mogućnost organizovanja dva dijaloga.

Jednog uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta i drugi bez posrednika spolja budući da su neke partije izrazile jasan stav da na dijalog neće doći ako u njemu učestvuju stranci. Posredovanje EP podržavaju partije koje su bojkotovale junske izbore i koje su pokrenule pitanje izbornih uslova, ali i one koje su evropski orijentisane a učestvovale su na prošlim izborima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle nedavnog obilaska Savskog trga odgovarajući na pitanja novinara o predstojećem dijalogu rekao da postoji tehnički problem na kojem radi predsednik Skupštine Ivica Dačić.

– Imamo veliki deo političkih stranaka koje nisu pod uticajem stranaca i koje ne žele da im stranci određuju kako će njihova zemlja da izgleda a koji žele da razgovaraju sa predstavnicima vlasti i vade. A postoje i oni koji imaju tutore i mentore spolja koji žele da im stranci budu ti koji će ih dovesti na vlast pošto ih narod neće. Videćemo, možda napravimo dva dijaloga jer ne možemo nikoga da odbacimo. Ko zna kako će to da izgleda ali svakako smo spremni da razgovaramo – naveo je tada Vučić.

U utorak posle razgovora sa Dejvidom Mekalisterom, predsednikom spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, Dačić je praktično ponovio Vučićeve reči. On je rekao da će se u narednih desetak dana utvrditi detalji vezani za teme i format dijaloga.

– Očigledno je da postoje i političke stranke koje ne žele da učestvuju u dijalogu sa predstavnicima vlasti uz prisustvo evropskih posrednika. Ako to zaista tako bude, očigledno je da će morati da postoji i druga platforma za razgovore i sa drugim strankama – naveo je Dačić.

On juče nije odgovorio na naše pitanje da li je zaista realna mogućnost za organizovanje dva dijaloga.

A kako sada stvari stoje, DSS Miloša Jovanovića je jasno istakla da u dijalogu neće učestvovati uz posredovanje stranaca. Uz DSS, tu je vladajući Spas Aleksandra Šaića, SRS Vojislava Šešelja i Pokret za obnovu Kraljevine Srbije Žike Gojkovića.

Vjerica Radeta iz SRS za Danas kaže da je ova partija odmah posle prethodnih izbora iznela stav da je neophodno da se do sledećih izbora uklone sve anomalije izbornog procesa i podmićivanje birača i da o tome mora da se razgovara.

– Mislimo da je nedopustivo da u razgovoru predstavnika vlasti i opozicije učestvuju stranci, ne trebaju nam ni posrednici ni staratelji. Moramo pokazati da smo u stanju da svoje političke probleme rešavamo sami i u tome bismo naravno učestvovali – kaže Radeta.

Gojković, koji je sa DSS usvojio političko-programsku platformu NADA (Nacionalno demokratska alternativa), za Danas navodi da je POKS zahvalan posrednicima iz EU što žele da pomognu Srbiji u jačanju demokratije i institucija, iako misli da i oni sami imaju dovoljno problema u svojim redovima.

– Ipak, smatramo da dijalog o izbornim uslovima mora biti isključivo unutrašnji dijalog, bez stranih posrednika. Na svima nama je da konačno pokažemo ozbiljnost i minimum političke pristojnosti, da bi došli do prihvatljivog dogovora, za sve strane na političkoj sceni Srbije – navodi Gojković.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, upitan u kojem bi dijalogu učestvovao, sa ili bez posrednika, kaže da smatra da kao neko ko je učestvovao na izborima nema kredibilitet da postavlja uslove oko dijaloga.

– Opozicione stranke koje su bojkotovale izbore su izborile pravo da postave pravila kako misle da je najbolje. Zbog toga ih ja pozivam da prvo oni sednu i dogovore platformu i ponude nama drugima. Pre mog konačnog stava želim da čujem definitivnu odluku „bojkot opozicije“ – poručuje Parović.

Kada je reč o Zavetnicima, ni oni nisu za medijatore, ali su ipak spremni da se pojave na dijalogu sa posrednicima, ukoliko dobiju poziv. Imaju samo jedan uslov – da ne posreduju nevladine organizacije.

Osim toga ko bi učestvovao u dva dijaloga, postavlja se i pitanje smislenosti takve organizacije razgovora o izbornim uslovima.

Politikolog Boban Stojanović za Danas kaže da bi to bila potpuno besmislena stvar.

– Situacija je takva da ovde politički akteri ne mogu da se dogovore ni oko čega i što je najvažnije, nema garancija da će vlast ispoštovati bilo kakav dogovor koji bi doveo do slobodnijih i poštenijih izbora. Takođe, situacija je takva da je neophodan spoljni posrednik, ali ne samo posrednik – nego garant da će dogovoreno biti i sprovedeno. Tako da, ako se desi ovaj neki odvojen dijalog, to neće biti od preterane važnosti. Jedino što može dovesti do nekog pomaka jeste dogovor pod međunarodnim posredovanjem koji će biti garant dogovorenog. Sve ostalo u ovakvim okolnostima je besmisleno – zaključuje Stojanović.

Usaglašavanje još traje

„Skupština slobodne Srbije je završila platformu i ona se sada nalazi na prvom usaglašavanju sa nekim opozicionim strankama. Očekujemo da će tokom sledeće nedelje biti organizovan zajednički sastanak sa širim opozicionim krugom“, rekla je za Danas Biljana Stojković, članica SSS, odgovarajući na pitanje da li je gotova platforma Skupštine, budući da je najavljivana za kraj januara. Upitana sa kojim partijama se SsS usaglašavala tokom pisanja platforme, osim sa Narodnom strankom i pokretom Dveri, ona kaže da su za sada to te dve stranke koje su se direktno uključile u pisanje zahteva sa SSS, dok su SSP i DS učestvovale preko svoje platforme, ali su naglasile želju da učestvuju u krajnjem usaglašavanju. Postoji i predlog SDS i Nove koja se poziva na zaključke nevladinih organizacija koje prate izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari