Ivica Dačić: Kurtijeve izjave mnogo više treba da brinu međunarodnu zajednicu nego Beograd 1Foto: FoNet/ Zoran Mrda

Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno bude nagrađivana, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, prenosi danas Radio-televizija Srbije.

Poviodom izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom nije njegov prioritet, da nikada neće formirati Zajednicu srpskih opština i da ga to ne interesuje, Dačić je rekao da to mnogo više treba da brine međunarodnu zajednicu nego Beograd.

„On direktno pljuje na integritet EU – Briselski sporazum su potpisali i Ketrin Ešton i Hašim Tači. Interes EU je da sačuva autoritet“, rekao je Ivica Dačić za RTS u Lođu gde danas počinje Savet ministara država članica OEBS.

On ukazuje i na to da se postavlja pitanje selektivnog odnosa kada se uzme u obzir da će Priština za svoju nekonstruktivnost i jednostrane poteze stalno biti nagrađivana – kao što je odluka o viznoj liberalizaciji ili podnošenje kandidature za članstvo u EU, dok se preti onima koji su korektni kao Srbija.

Dačić je napomenuo i da je visokom predstavniku EU za spoljnu politiku Žozepu Borelju ukazao na probleme sa kojima se Beograd suočava – sa odbijanjem da se sprovede dogovoreno, čime se potpuno parališe mogućnost napredovanja u dijalogu.

„Ne možemo o novim dogovorima, a da bacimo u vodu ono od ranije“, poručio je Dačić.

Na pitanje kako Srbija može da spreči apliciranje Prištine za članstvo za status kandidata u EU, Dačić je odgovorio da ne možemo da sprečimo nešto gde nismo članovi.

„Mi nismo članovi EU, države članice glasaju za to, a njih pet ne priznaju Kosovo i Mađarska, koja priznaje, ali je rekla da neće glasati za prijem Kosova“, istakao je Dačić.

Šef srpske diplomatije rekao je i da će Priština ići na formulaciju da to nema veze sa statusom, već da hoće da dobiju status kandidata, a o statusu posle da se razgovara.

„Ako tako urade, ubiće pregovore. Jer o čemu da pregovaramo ako im priznate status kandidata, to znači da ste ih priznali i kao državu“, poručio je Dačić.

Dačić podseća da je OEBS, koji čini 57 država članica, jedna od organizacija koje je Jugoslavija osnovala, a kojom je Srbija i predsedavala.

„Ali glavna tema je teritorijalni integritet Ukrajine i ja sam spreman da aplaudiram kada Ukrajina kaže Krim i Donbas su Ukrajina, a nadam se da će svi aplaudirati i kada ja kažem Srbija je Kosovo“, naveo je Dačić.

On je istakao da su se u Poljskoj okupili ministri spoljnih poslova najvećih evropskih zemalja – od Velike Britanije, Nemačke, Španije, pa do Kanade i zamenice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari