Ivo Visković: U Srbiju dolazi "teška artiljerija" američke diplomatije 1Foto: FoNet/Ognjen Stevanović

Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji i bivši ambasador Srbije u Nemačkoj Ivo Visković za Danas kaže da je dolazak Kristofera Hila kao novog američkog amabasadora u Srbiji očit pokazatelj da su u SAD dali veći značaj odnosima sa Srbijom nego što je to bilo u nekim trenucima ranije.

Hil bi danas u 17 sati trebao da preda akreditive predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

– Njega možemo nazvati uslovno nazvati „teška artiljerija“ američke diplomatije posebno u ovom regionu. On je iskusan, učestvovao je u vrlo značajnim pregovorima i bio je ambasador u Makedoniji. On poznaje region i sigurno je i te kako kvalifikovan da predstavlja interese SAD i istovremeno da svoju centralu u Vašingtonu obaveštava vrlo korektno šta se u regionu, posebno u Srbiji, događa – objašnjava Visković.

Upitan zašto je sada Americi potrebna teška artiljerija, odgovara da je očito da uloga američkog ambasadora u odnosima sa Srbijom nije beznačajna.

Ivo Visković: U Srbiju dolazi "teška artiljerija" američke diplomatije 2
foto EPA/MATTHEW CAVANAUGH

– Čitava istorija odnosa Srbije i Amerike od 1945. je pokazala da su u najkritičnijim trenucima dolazile istaknute i vrlo sposobne diplomate čija je reč imala određenu težinu i uvažavala se. To je bilo u nekoliko slučajeva kada je zaista dolazilo i do promene naše spoljne politike. Kao 1948. nakon sukoba sa Staljinom. Mislim da Vašington smatra da je vreme da se okrene nova stranica i da se naši odnosi regulišu i zato šalju čoveka koji je sposoban da vodi razgovore sa takvim autoritetom i sa takvom reputacijom da ga naši sagovonici itekako slušaju – ukazuje naš sagovonik.

Na pitanje u kom pravcu bi onda spoljna politika Srbije trebalo da ide, da li potpuno okretanje od Rusije i priznavanje i normalizacija odnosa sa Kosovom, odnosno koji su problemi koje će on rešavati, Visković kaže – sve navedeno.

– Ali mislim da nije realno očekivati da se zaista u tim oblastima mogu dogoditi korenite promene. Očekujem da će on toga biti svesta od samog početka, da neće vršiti pritiske koji bi bili zaista kontraproduktivni, odnosno da neće insistirati na nekim stvarima da se urade, kako mi kažemo, preko kolena. Odnosno da će biti praktičniji nego što se na prvi pogled čini. Jer on ima reputaciju dosta prodornog dimplomate, ali je čovek koji je realan i koji može da proceni šta je u određenom trenutku politički moguće i šta je optimalno. Ne očekujem od njega grubosti, izlive u javnosti, prebacivanja, kuđenja i slino ali da neće biti lako s njim siguno neće. On je čovek koji ima stav i za koga se zna da ima itekako veliki uticaj u Stejt dipartmentu, čak i šire od toga, i da će njegovi sagovornici ovde uzimati to u obzir – navodi Visković.

Na pitanje li ikakav značaj to što dolazi pred izbore ili je to slučajnost, odgovara da misli da je slučajno.

– Završio je pripreme. Dosta dugo su oni i bez ambasadora i ne mislim da je to namerno urađeno. On dolazi u poslednjem trenutku pred izbore da bi mogao na bilo koji način uticati na ishod izbora i sumnjam da im je to bila namera. Jer oni vrlo dobro znaju, i na našem i na drugim primerima, da upetljavanje u izbore ne daje nikakav pozitivni ishod već naprotiv dovodi do više problema – zaključuje Visković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari