Iz APV traže da vlast prekine da zamajava građane: Plaše ih restrikcijama struje, a tržni centri rasipaju enegiju 1foto: APV

Građani Srbije svakodnevno su zastrašeni pretnjama visokih funkcionera Srpske napredne stranke kako nas očekuje najteža zima i da su moguće opšte restrikcije struje, ako svako domaćinstvo ne bude smanjilo potrošnju, dok se tržni centri, kockarnice, banke i različiti objekti zabave rasipaju sa energijom, saopštavaju iz Akcije progresivne Vojvodine.

Istina je međutim da, kako nastavljaju, dok građani žive u strahu i neizvesnosti, Vlada Srbije i ministarstvo energetike zapravo nemaju celovit plan uštede energije na državnom nivou, koji bi trebalo da primene organi državne uprave i privredni subjekti, kao što je već učinjeno u ozbiljnim državama Evrope.

Evropska unija plan uštede energijerazmatra od prošle zime.

„Umesto toga, Vlada Republike Srbije poslala je lokalnim samoupravama Zahtev za izradu plana uštede energije s paušalnom preporukom da se potrošnja smanji za 15 odsto u odnosu na isti period od pre godinu dana. Lokalne samouprave, jednako nesposobne, odgovaraju na to odlaganjem početka grejne sezone! Potpuno je jasno, čak i laiku, da se na taj način neće ostvariti nikakva ušteda i da će građani koji plaćaju daljinsko grejanje cele godine biti primorani da se greju na struju. Sve što smo dosad imali prilike da vidimo, verovatno kao pokušaj „uštede“, jeste povremeno gašenje dela ulične rasvete koje se realizuje stihijski, bez ikakvog plana i rasporeda“, pišu u saopštenju iz APV.

Na fotografijama koje su načinili ovog vikenda u Novom Sadu vidi se da kako ističu, da za tržne centre, kockarnice, banke, različite objekte industrije zabave u gradu ne važi ono što se preporučuje građanima.

Navedeni objekti ne primenjuju nikakve mere uštede i bespotrebno rasipaju energiju. Zbog svega navedenog iz APV traže da se prestane sa zamajavanjem građana i da se donese program uštede električne energije na državnom nivou za različite delatnosti.

„Svaka savesna vlada učinila bi to odavno, međutim Vlada Republike Srbije još nije ni formirana, premda je prošlo više od šest meseci od završetka parlamentarnih izbora. To samo pokazuje da vladajući režim Srpske napredne stranke ne namerava da se bavi ovim problemom na ozbiljan način, kao ni drugim narastajućim problemima s kojima se suočavaju građani i da su pretnje i zastrašivanja glavni oslonac njegove vladavine“, zaključili su u saopštenju.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari