Izaslanik vlade Nemačke pozvao na uzdržavanje od nasilja 1Foto: (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC)

Najnoviji događaji na Kosovu pokazuju ozbiljnost situacije i pozivam sve strane da se uzdrže od daljeg nasilja, da ne pogoršavaju situaciju, izjavio je danas KiM radiju specijalni izaslanik nemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Saracin.

Imam puno razumevanje za mirne demonstracije, ali nultu toleranciju za nasilje i nacionalističku retoriku koju smo čuli iz Srbije poslednjih nedelja, kao i lične, klevetničke napade na pojedince koji su neprihvatljivi, ukazao je Saracin.

On smatra da napuštanje kosovskih institucija nije pravi korak za bilo koju zajednicu koja želi da ostvari svoja ustavna prava.

Za srpsku zajednicu je veoma važno da iskoristi zastupljenost koja je zagarantovana ovoj i drugim manjinskim zajednicama u zemlji. To je jedini način da budete saslušani i da odbranite svoj interes, rekao je Saracin.

On je ponovio da Nemačka u potpunosti podržava napore specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka i naglasio da ni Beograd, ni Priština „nisu još u potpunosti sprovele obaveze iz dijaloga“, kao i da je neophodan hitan povratak kosovskih Srba u kosovske institucije jer se mora izaći iz kriznog režima i retorike podele.

Nemačka očekuje da „Srpska lista, kao i sve druge političke partije na Kosovu, odigraju konstruktivnu ulogu u oblikovanju budućnosti multietničke Republike Kosovo“, naglasio je Saracin.

Postizanje šireg sporazuma će biti od koristi i ljudima na Kosovu i u Srbiji i doneće regionalnu stabilnost koja može da stvori nove perspektive, uključujući nove investicije i radna mesta, zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari