“Izbegao da govori o stvarnim problemima Bošnjaka i svih građana Sandžaka": Imamović kritikovao govor Zukorlića u Strazburu 1Foto: N. Kočović

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović kazao je da je predsednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Usame Zukorlić na sednici Odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije (EU) i Srbije “izbegao da govori o stvarnim problemima Bošnjaka i svih građana Sandžaka”.

On je ocenio da mu je “neshvatljivo i neprihvatljivo” to što Zukorlić na sednici tog tela nije spomenuo “nijedan od stotina zločina i vidova diskriminacije i pritisaka nad Bošnjacima, veličanju ratnih zločinaca i negiranju genocida u Srebrenici”.

“Umesto toga, rekao je da Srbija u poslednjih osam godina beleži napredak u odnosima prema nacionalnim zajednicama. A u tih osam godina ukinut je program povratka raseljenih Bošnjaka u Priboj. Imamo i ovaj najnoviji primer konkursa za prijem novih vatrogasaca. Ništa od toga se ne nalazi u ovim preporukama, što znači da je režim našao nekog ko će, u ime Bošnjaka, sve to da oprosti i pređe preko toga”, rekao je Imamović.

Istakao je i da je u Strazburu usvojen dokument u kojem se samo pozdravlja značajna zastupljenost nacionalnih manjina u parlamentu i vladi, što je “jako problematičan dokument, koji je neprihvatljiv za svakog ko je svestan uloge političkog predstavnika bošnjačkog naroda”.

“Bošnjaci nemaju ništa od broja ministara i poslanika, ukoliko će oni raditi i govoriti u korist vladajućih stranaka iz Beograda, a ne u korist naroda koji ih je birao. Nisu nam potrebni ograničeni mandati, već trajno rešenje i inkluzija Bošnjaka u državne organe sa javnim ovlašćenjima koji neće zavisiti od političke volje ili koalicione kombinatorike”, naveo je Imamović.

Dodao je i da će predstavnici SDA Sandžaka u svim domaćim i međunarodnim organizacijama raditi na reviziji tog dokumenta, ali i Akcionog plana za Poglavlja 23 i 24 kako bi se “čula istina o problemima i diskriminaciji Bošnjaka”.

Poručio je da su narodni poslanici koji “preko Bošnjaka ulaze u parlament i vladu dužni da na svim mestima štite interese Bošnjaka i Sandžaka”.

“Interes ove vlasti i stranaka koje zastupaju ideju ‘srpskog sveta’, što je novi naziv za ‘Veliku Srbiju’, jeste da pokažu kako u Srbiji svi uživaju maksimalna prava i slobode, dok su Srbi ugroženi u Bosni i Hercegovini, Kosovu i Crnoj Gori. To nas dovodi u stanje podignute borbene gotovosti, neizvesnosti, stalnih sukoba sa susedima, što mi ne prihvatamo i borimo se za pozitivne političke promene”, zaključio je Imamović.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari