Zašto su propali pregovori desnice o izlasku na izbore na jedinstvenoj listi? 1foto FoNet/Pokret Dveri

Predstavnicima stranaka desnice izgleda da je pao kamen sa srca što nije postignut dogovor oko zajedničke liste na predstojećim decembarskim izborima.

Taj dogovor očigledno niko od aktera u pregovorima nije ni želeo, pa je sad jasno da će desnica ići najverovatnije u tri kolone.

U jednoj će biti Novi DSS, u drugoj Dveri i Zavetnici, a Narodna stranka, nakon propalih pregovora, na izbore izlazi samostalno uz još jedan pokušaj da se desna kolona objedini.

Zvanično „kamen spoticanja“, na sastanku koji je inicirao Novi DSS i koji je trajao punih pet sati, bio je taj što Zavetnici nisu želeli da se obavežu da će nakon izbora sarađivati sa prozapadnom opozicijom kako bi se smenio režim Aleksandra Vučića.

Nezvanično, akteri nedavnih pregovora u prostorijama Nove Demokratske stranke Srbije navode i neke druge razloge koji nemaju nikakve veze ni sa prozapadnom opozicijom, ni sa nesaradnjom sa Srpskom naprednom strankom nakon izbora.

Navode da su presudile ambicije pojednih lidera na desnici.

I jedni i drugi se slažu da je tok sastanka promenjen nakon dolaska Stefana Stamenkovskog, supruga Milice Đurđević Stamenkovski, predsednice stranke Zavetnici.

Neposredno pred njegov dolazak činilo se da je sporazum na pomolu i da ostaje još samo da se parafira tekst sporazuma koji je pripremio Miloš Jovanović.

„Dok je trajao sastanak, utisak je bio da je dogovor na pomolu, ali onda se pojavio Stamenkovski. Miloš Jovanović i on su se povukli u druge prostorije. Nakon izvesnog vremena izašli su, reklo bi se zadovoljni. Ne mogu da se otmem utisku da su ranije postigli dogovor da dogovora oko zajedničke liste ne bude. Ne mogu da objasnim ni kome to zapravo odgovara“, kaže jedan od sagovornika Danasa, koji je nije želeo da mu se spominje ime.

Jasan odgovor kome i zbog čega odgovara da na izbore ide rascepkana desnica nismo dobili, ali iz tabora Dveri i Zavetnika ističu da od od marta meseca Miloš Jovanović odbija da razgovara o koaliciji nacionalnih stranaka.

„Na dan stvaranja Nacionalnog okupljanja (Dveri plus Zavetnici, prim. ured.), nakon medijske promocije došao je i predložio svoje maksimalističke uslove, prvo mesto na listi, broj poslanika NADA i zahtevom da se u Beogradu sarađuje sa Đilasom. I sada je oko toga zapelo. Do dolaska Stamenkovskog na sastanak, činilo se da će se i to prihvatiti da bi se kolona formirala. Nakon toga nije bilo moguće. Dakle, uslov nesaradnje sa vlašću nije bio sporan ni sada, već njegov postizborni dogovor i to samo za Beograd, od koga ne odustaje. Ostalo je spin“ , poručuje sagovornik Danasa iz državotvornog bloka.

Dodaje da ne zna šta se dešavalo iza zatvorenih vrata tokom ragovora Stamenkovskog i Jovanovića.

„Možda je između njih dvojice zaista postojao dogovor od ranije, ali mi za to nemamo dokaza. Najveći je problem što spor između Zavetnika i Miloša blokira ulazak Narodne stranke u državotvorni blok“, navodi sagovornik Danasa.

Obe strane odbacuju spekuacije o navodnom prethodnom dogovoru Stamenkovskog i Jovanovića i izražavaju žaljenje što do dogovora nije došlo, ali istovremen navode da nije smak sveta i da obe kolone imaju šanse da ostvare dobre rezultate.

Čini se da je Narodnoj stranci najviše žao što do dogovora o jedinstvenom izlasku na birališta desnice nije došlo.

Podsećaju da je Narodna stranka učinila apsolutno sve što je bilo u njihovoj moći da dođe do zajedničkog nastupa desnice na izborima, jer veruju da je to najefikasniji način da se spreči sprovođenje u delo francusko-nemačkog plana za nezavisnost Kosova i Metohije i rasprodaja nacionalnih interesa i prirodnih bogatstava Srbije,

Sa druge strane iz koalicije NADA imaju svoje tumačenje zašto su propali pregovori.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Милош Јовановић (@milosnovidss)

„Propali su pregovori kada su Dveri i Zavetnici u prostorijama Novog DSS izneli jasan stav da ni u Beogradu nisu spremni da sa ostatkom opozicije prave većinu posle izbora. Novi DSS i POKS je bio stanovišta da lokalna beogradska vlast ne odlučuje o francusko-nemačkom sporazumu i drugim državnim temama i da ne postoje prepreke za saradnjom sa prozapadnom opozicijom na rušenju vlasti. Konstatovano je da se oko toga ne mogu dve strane složiti, ali da se mogu složiti oko toga da se u kampanji ne napadaju. Tako su se i razišli“, navode sagovornici iz koalicije NADA i dodaju da Zavetnici zapravo nisu želeli da se obavežu da će nakon izbora sarađivati sa prozapadnom opozicijom kako bi se smenio režim Aleksandra Vučića.

Da podsetimo, početni dokument oko koga su pregovarale stranke desnice, a koji je sačinio Novi DSS, imao je šest tačaka.

U tom dokumentu navedeno je da se na svim nivoima vlasti isključuje svaka mogućnost saradnje sa SNS nakon izbora. Osim toga, poziva se da se sruši vlast tamo gde je to moguće.

„Jedinstvena lista (koalicija) koju čini pet nacionalno opredeljenih parlamentarnih stranaka (Novi DSS, Srpski pokret Dveri, Zavetnici, Narodna stranka) će učestvovati u smeni SNS i režima Aleksandra Vučića, gde je to moguće – Republika, Beograd, lokalne samouprave“, navodi se u u drugoj tački ovog dokumenta.

U trećoj tački pisalo je da su sve stranke saveza saglasne da, ako celokupna opozicija osvoji većinu odborničkih mandata u Skupštini grada, da će smeniti vlast u Beogradu u saradnji sa ostatkom opozicije.

„Na republičkom nivou i usled nepremostivih političkih i ideoloških razlika sa tzv. prozapadnom opozicijom, isključena je svaka mogućnost formiranja programske Vlade. Jedino je moguće formirati tehnički prelaznu Vladu, jasno oročenu na kratak vremenski period (od tri do šest meseci) čiji bi jedini zadatak bio oslobađanje medija i priprema slobodnih izbora“, stoji u četvrtoj tački.

U petoj tački se navodi da će svi navedeni stavovi biti jasno i nedvosmisleno predstavljeni javnosti tokom kampanje i činiće sastavni deo koalicionog sporazuma. I poslednja tačka odnosi se na to da se posebna pažnja posveti riziku od tzv. „preletanja“ poslanika ili odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari