Jovanović (Novi DSS) odgovara hoće li NADA na izbore sa Narodnom strankom nakon neuspeha pregovora oko jedne liste desnice 1foto: Vojin Radovanović/Danas

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović kaže da će koalicija NADA, koju uz Novi DSS čini i POKS, na izbore najverovatnije izaći u ovom formatu.

Nakon što su mediji danas preneli da su pregovori oko jedne liste parlamentarnih desno orijentisanih stranaka propali, to je potvrdila i predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Jovanović nije želeo da govori o samom toku sastanku na kome se govorilo o dokumentu koji je Novi DSS pripremio, a u kome u šest tačaka stoji na šta bi se stranke koje bi bile deo ove koalicije morale obavezati da će raditi nakon izbora.

„Ne bih puno komentarisao navode medija, što se mene tiče razlike su u politici su stvari uvek političke, razlike su načelne. Postoji razlika, ono što je koalicija NADA uvek isticala javno, to je ono što radimo i iza zatvorenih vrata. Za nas je apsolutni prioritet smena Aleksandra Vučića i njegovog režima, što zbog kraha kosovske politike, oličenog u prihvatanju francusko-nemačkog sporazuma, pa do zarobljene države, partijskog zapošljavanja, ekonomskog razvoja zemlje… Do te smene, s obzirom da niko nema 51 odsto glasova, nema ni Vučić, pa samim ti niko drugi to sam ne može da ima, mora da dođe u nekoj vrsti saradnje s ostatkom opozicije. To je elementarna stvar. To smo u predlogu za delovanje nakon izbora takođe stavili, ali nije prihvaćeno nažalost. Mi smo ga i razblažili i doveli blizu mogućnosti da se ipak prihvati. Nije, i to je uredu, sad svako ide svojim putem“, kaže on.

Upitan nastavljaju li se razgovori sa Narodnom strankom Vuka Jeremića i da li je moguće da sa njima NADA izađe na izbore, odgovara da je ideja bila koalicija pet stranaka, a ako to nije ostvarivo i realno, a prosto izgleda da nije, onda će Srpska koalicija NADA ići verovatno u istom formatu kao na prošlim izborima, odnosno bez Narodne stranke.

„Mi smo jedina koalicija koja je opstala na srpskoj političkoj sceni i u Parlamentu. Kako smo išli na izbore, tako smo nastupali u Parlamentu, tako ćemo ići i na ove izbore. To jako dobro funkcioniše, i po svoj prilici će tako biti u 17. decembra ako tada budu raspisani beogradski, parlamentarni i pokrajinski izbori“, navodi on.

Podsetimo, mediji su pisali da je za krah pregovora oko jedne liste odgovaran bivši predsednik Zavetnika Stefan Stamenkovski, dok je predsednik Narodne rekao da je razlog neuspeha pregovora nepremostive razlike Novog DSS-a i „jednog funkcionera Zavetnika“.

Ranije se spekulisalo da će Narodna u koaliciju sa Dosta je bilo Saše Radulovića, ali ova stranka nije bila deo pregovora oko jedne liste desnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari