Kada je izborni listić bio najduži, a kada najkraći od izbora 2000? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

U devet održanih izbornih ciklusa za Skupštinu Srbije od 2000. do 2022. u proseku je na izborni listić imao 18 listi. Najkraći izborni listić bio je na izborima 2000. i sadržao je samo osam listi u ponudi, a najduži 2008. sa čak 22 izborne liste.

U vreme pisanja ovog teksta Republička izborna komisija je potvrdila 10 lista za učešće na izborima 17. decembra, a u procesu verifikacije je izborna lista Narodne stranke.

Na izborima 2000. bilo je samo osam lista. Tada je pod brojem jedan bila SRS Vojislava Šešelja, drugi je bio SPO Vuka Draškovića, a SPS tek na trećem mestu.

Koalicija Demokratska opozicija Srbije je na listiću nosila broj četiri. Na tim izborima je učestvovala i Jugoslovenska levica pod brojem sedam.

Na narednim izborima za Skupštinu Srbije 2003. već je bilo i duplo više lista. Čak 19 njih.

Prvi je listu predao G17 plus Mlađana Dinkića, drugi su bili radikali, a treći DSS Vojislava Koštunice. DS je bio pod brojm pet na listiću.

U izbornoj trci tada se oprobala i lista OTPOR koja je bila pod brojem sedam. Socijalsti, koji su još uvek za nosioca liste isticali Slobodana Miloševića su imali broj devet. Poslednji, devetnaesti, na listi bio je JUL.

Četiri godine kasnije, 2007. biralo se između 20 prijavljenih lista. DS Borisa Tadića je zauzeo vodeće mesto na listi ispred G17 plus, koaliciona lista LDP-GSS-SDU-LSV sa nosiocem Čedomirom Jovanovićem bila je treća, dok su radikali bili četvrtiz, a DSS peti na listi.

Sa svojim Pokretom snaga Srbije na izbore izlazi i Bogoljub Karić na šestom mestu. Tada je PUPS Jovana Krkobabića bio u koaliciji sa SDP-om Nebojše Čovića i bili su deveti na listi. Socijalisti su se našli tada na 11. mestu.

Rekordan broj izbornih lista

Sledeći izbori doneli su još više učesnika. Na izbornom listiću 2008. našle su se rekordne 22 liste. Prva je bila koalicija oko vladajuće DS „Za evropsku Srbiju“, drugi je bio LDP, pa koalicija DSS i Nove Srbije, a četvrti su bili radikali.

Tada pod brojem pet prvi put u koaliciji izlaze SPS-PUPS-JS, a još je aktivan i Karićev Pokret snaga Srbije koji se našao na 11. mestu. Najviše je bilo listi nacionalnih manjina mađarske, crnogorske, bunjevačke, romske i albanske.

Izbori 2012. doneli su blagi pad, pa je pred građane izašlo 18 lista. Lider na listiću opet je bila koalicija oko vladajuće DS „Izbor za bolji život Boris Tadić“, drugi su bili radikali, treći URS, zatim koalicija oko LDP pod nazivom Preokret.

Na visokom petom mestu se našla koalicija SNS „Pokrenimo Srbiju – Tomislav Nikolić“ koju su vodili Nikolić i Aleksandar Vučić, a koja je posle četiri godine postojanja prvi put učestvovala na republičkim izborima.

Iza nje na listiću ostali su DSS na broju šest i koalicija oko SPS na broju sedam. Prvi put se pod svojim imenom na listiću nalaze i Dveri „Dveri za život Srbije“. Komunisštička partija – Josip Broz je na broju 17, a lista „Nijedan od ponuđenih odgovora“ je bio poslednji 18. na listiću.

Ni u eri vladavine naprednjaka broj učesnika na parlamentarnim izborima se nije smanjivao.

Građani su 2014. mogli da biraju između 19 listi. Ono što se promenilo je da se vodeću poziciju na listiću zauzimala koalicija oko SNS, ovog puta „Aleksandar Vučić – Budućnost u koju verujemo“. Drugi su koalicioni partneri SPS-PUPS-JS, treći DSS.

Još su bili aktivni LDP koji je u koaliciji sa Bošnjačkom demokratskom zajednicom Sandžaka i SDU bio na četvrtom mestu, kao i URS na sedmom mestu. Dveri sa nosiocem liste Boškom Obradovićem su bile na devetom mestu, a nekadašnji predsednik Boris Tadić sada je bio nosilac 11. liste koalicije NDS-Zelenih, LSV, Zajendo za Srbiju, Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara, Zajedno za Vojvodinu i Demokratske levice Roma.

Tada se pojavila i lista Treća Srbija na 12. mestu, a ime Josipa Broza se i ovaj put našlo na listu za glasanje i to kao nosioc liste Crbnogorske partije pod brojem 13.

Na 15. mestu debitovao je i Saša Radulović sa „Dosta je bilo“.

Dve godine kasnije, 2016. na parlamentarnim izborima je učestvovalo 20. lista. Broj jedan je podrazumevano bio rezervisan za koaliciju oko SNS koja se ovog puta zvala „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, na broju dva je bila koalicija oko DS, a treći koalicioni partneri SPS-PUPS-JS.

Borislav Stefanović promenio ime zbog izborne liste

Kada je izborni listić bio najduži, a kada najkraći od izbora 2000? 2
foto FoNet Milica Vučković

Karte su se na političkoj sceni promešale više puta, pa je na te izbore izašla koalicija Dveri-DSS na broju pet, Tadić je u koaliciji sa Čedomirom Jovanovićem i Nenadom Čankom pod brojem sedam, a pojavljuju se i Zavetnici sa listom „Za slobodnu Srbiju-Zavetnici-Milica Đuršević“ deseti na listi.

Potpise je skupila i 15. po redu predala lista čiji je nosilac bio Borko Stefanović, nekadašnji član DS, sada potpredsednik SSP, u to vreme lider Levice Srbije. Njegova lista se zvala „Borko Stefanović – Srbija za sve nas“ i zbog tog imena je Stefanović promenio ime iz Borislav u Borko, kako bi predupredio da Republička izborna komisija odbaci ovu listu, jer je u njenom nazivu Borko Stefanović, a prema zakonu, u nazivu liste može stajati samo ime iz lične karte njenog nosioca.

Iako je najveći deo opozicije bojkotovao parlamentarne izbore 2020. ipak je na listiću bila 21 lista. Osim prve liste koalicije naprednjaka, pa koalicije oko socijalista, zatim liste radikala i liste Saveza vojvođanskih Mađara, na tim izborima se pojavljuje lista na broju pet koju vodi sadašnji naprednjak Aleksandar Šapić – Pobeda za Srbiju, tu je i koalicija Metla na broju 9 koju predvodila DSS, kao i Zavetnici na broj 12, PSG Sergeja Trifinovića na broju 14, grupa građana Jedna od pet miliona na broju 17. A poslednji, 21. na listiću, je bio „Poket Levijatan-Živim za Srbiju“.

Pre godinu dana, 2022. na izborima za Skupštinu Srbije nadmetalo se 19 lista. Prva četiri broja na listi već su, čini se, bila rezervisana za koaliciju SNS, za koaliciju SPS, SRS i SVM.

Usledila je opoziciona lista „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, pa koalicija NADA, Zavetnici, dok je na devetom mestu bila koalicija MORAMO, iza njih Suverenisti Saše Radulovića u koaliciji sa Milanom Stamatoviće, pa Dveri u koaliciji sa delom POKS, dok je na 14. mestu bila koalicija „Ajmo ljudi“ čiji je nosilac bio Boris Tadić.

Političke stranke, koalicije političkih stranaka, kao i grupe građana mogu do nedelje, 26. novembra da podnesu liste kandidata za parlamentarne izbore.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari