Ko je Slobodan Nikolić, nosilac liste manjinske Ruske stranke na beogradskim izborima 1Printskrin ruskastranka.rs

Izborna lista „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“ koju je Gradska izborna komisija Beograd potvrdila broji sedamanest kandidata za odbornike i odbornice Skupšine grada Beograda na lokalnim izborima koji su raspisani za 17. decembar, ali među njima nije nosilac liste.

Slobodan Nikolić, koji je osnovao Rusku stranku, nije iz Beograda, već iz Šapca, tako da njegovo ime samo figurira u nazivu, ali nije među kandidatima.

Prema dostupnim podacima na Internetu reč je o diplomiranom ekonomisti, bivšem potpredsedniku Narodne seljačke stranke, koju je 1990. osnovao Dragan Veselinov, a kasnije preuzeo Marjan Rističević.

Nikolić je, kako se navodi, devet godina bio član Gradskog veća Šapca zadužen za saradnju sa udruženjima građana i za saradnju sa Ruskom Federacijom , direktor „Zorka zaštita bilja“ Šabac, direktor Udruženja „Seoski prag 98“ u Šapcu, koje se prema Vikipedii „bavi bračnim posredovanjem i pronalaskom Ruskinja, Beloruskinja i Ukrajinki za neoženjene momke u Šapcu i ostatku Srbije“.

Radio je i u Republičkom zavodu za statistiku. Od 2010. godine predsednik je Društva srpsko-ruskog prijateljstva „Vladimir Putin“ u Šapcu.

Od Prezidijuma Saveta za društvena priznanja Ruske Federacije grad Šabac 26.decembra 2011. godine dobija orden „Jermaka“, a Slobodan Nikolić orden cara Nikolaja II Romanova. Dobitnik je i medalje grada Moskve 2011. i drugih diploma.

U junu 2013. Nikolić je u Šapcu formirao Rusku stranku kao političku organizaciju ruske nacionalne manjine, iako je tada u regionu Mačve živelo 92 ljudi koji su se izjašnjavali kao Rusi.

„Već je postojala jedna ruska stranka koja nije radila na jačanju veza sa Rusijom i zato se ukazala potreba za novom organizacijom. Nama je cilj da građanima ponudimo alternativni ulazak u evro-azijske integracije, umesto ulaska u EU, ali i da pomognemo zbližavanju dva slična naroda“, rekao je Nikolić nakon osnivačke skupštine stranke, a prenele agencije.

Ova vest je preneta i na sajtu Ambasade Rusije u Beogradu.

Zapažena akcija Ruske stranke dogodila se 2015. kada su obeležili rođendan predsednika Rusije Vladimira Putina, podelivši ogromnu tortu građanima.

Nikolićeva stranka učestvovala je na nekoliko prethodnih izbora, ali neuspešno. Na parlamentarnim izborima 2020. bila je poslednje plasirana sa 6.295 glasova. Na beogradskim izborima 2018. osvojili su 3.040 glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari