Da li je moguće da je neko podmetnuo potpis Jelene Zorić listi "Srbija na Zapadu"? 1Z.Alimpić/Fejsubuk

Nakon saznanja da se među potpisima podrške koaliciji „Srbija na Zapadu“ za izlazak na beogradske izbore nalazi i falsifikovani potpis novinarke Jelene Zorić, nosilac ove liste Zoran Vuletić izjavio je da osnovano sumnjaju da je neko ubacio njenu potpis u dokumentaciju njihove liste.

Zorić nema na CD-u koji su predali Gradskoj izbornoj komisiji (GIK), naveo je Vuletić na mreži „Iks“, i dodao da se time se osnovano otvara sumnja da je neko ubacio njen listić u našu dokumentaciju.

Potpis ove novinarke nađen je i kao podrška listi Grupe građana „Ćale, ovo je za tebe“, a ona sama je demantovala da je podršku bilo kome dala.

Vuletić, inače i predsednik Građanskog demokratskog foruma, kaže za Danas da im čista logika nalaže da je do naknadnog ubacivanja potpisa pomenute novinarke došlo, jer, navodi, izajvu Jelene Zorić nisu ni dobili da bi je mogli ubaciti na CD.

Kaže da podržavaju zahtev koalicije „Srbija protiv nasilja“ da se ceo slučaj ispita do kraja. Vuletićeva lista će otići i korak dalje, kako kaže, zbog svojih interesa, aganžovaće advokata koji će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica.

Pravnu pomoć nude i Jeleni Zorić, ali i drugim javnim ličnostima čiji su potpisi navodno falsifikovani.

zorić
Foto: FoNet/ Milica Vučković

Vuletiću je pak žao što, navodi, GIK nije u tišini alarmirao policiju i tužilaštvo, već je omogućeno da „Srbija protiv nasilja“ ovaj slučaj iskoristi za politički marketing. Sporno mu je i organizovanje konferencije za štampu.

„To izaziva neke druge kontekste, i može da se dovede u vezu da je Srbiji protiv nasilja u interesu da kompromituje i našu listu, bez obzira što oni to ne kažu, nego da se principijelno bave ovim problemom. Ako se principijelno bave zar nije logičnije da pozovu policiju i tužilašvo, a ne da prave politički marketing. To ne može da bude politički marketing“, smatra predsednik GDF-a.

Ne bi ga začudilo, kaže, da je SNS „poturio“ potpis novinarke Zorić, kako bi odabrali „poželjnog političkog protivnika“ što su, kaže, oni oko „Srbije protiv nasilja“.

Dalje, smatra da time ove dve grupacije, koje naziva jednim „političkim kartelom“, žele da izvrše monopolizaciju političke i medijske scene.

Pita i ko je kontrolisao prvih četiri-pet lista.

„Mi svi ostali smo sumnjivi smutljivci na koje je bačen katran i perje ili je to možda odlučio politički kartel koji kaže da samo oni mogu da se bave politikom, a mi ostali da ne smetamo“, navodi Vuletić.

Član GIK-a: Teško da je potpis Jelene Zorić podmetnut

Mogućnost da je stručna služba GIK-a, što je zapravo gradska uprava Grada Beograd, naknadno nečije ime dodala na elektronski spisak predatih lista je veoma mala, tvrdi Zoran Alimpić, član GIK-a ispred koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Objašnjava da svaka lista predaje potpise overene pečatom od strane službenog overivača, te da se taj potpis ne daje samo na izjavi birača kojoj potvrđuje podršku određenoj listi, već i u knjizi overe koju kod sebe overivač zadržava.

„Teoretski je moguće, ali to bi značilo da nije kriv overitelj u opštini Vračar, nego službenik u gradskoj upravi. Meni je to iskreno svejedno“, navodi Alimpić.

Predstavnici izbornih lista, nastavlja, zatim su dužni da potpisi pripreme i skupe na jednu „Eksel“ tabelu i predaju ih na CD-u ili fleš memoriji, a ta elektronska lista se mora poklapati sa potpisima predatim u kartonskim kutijama.

„Da je tako kako Vuletić kaže, onda bi neko iz stručne službe, pre nego što članovi GIK-a dobiju da pogledaju i taj spisak u ekselu i te kutije sa potpisima, morao da ubaci i overeni potpis i da promeni spisak u elektronskoj formi. To bi bilo veliko krivično delo“, napominje.

Da li je moguće da je neko podmetnuo potpis Jelene Zorić listi "Srbija na Zapadu"? 2
L. Stevanovic

I dalje bi onda postojao problem sa knjigom overe – potpis pomenute novinarke bi, konkretno, morao stajati i u knjizi overe pod brojem koji se nalazi na listu predatom GIK-u.

„To se sve da proveriti. Problem je što GIK, iako su ta lica koja tvrda da nisu potpisala, a nalaze se na overenim listama, tražili da im se dostavi uvid u te njihove overene izjave, da bi mogli da odu u tu gradsku opštinu i pitaju da li imaju njihov potpis u knjizi overe pod konkretnim brojem koji piše na izjavi. Ako overa dokumenata ne funkcioniše, nama je život potpuno nesiguran. Nije to igra, ovo je (Vuletićevo, prim.nov) naivno viđenje“, kaže Alimpić.

Član GIK-a navodi da ga brine što ne postoji volja za proverom, te misli da se čeka štampanje izbornih listića, kako bi nadležni reagovali.

„Ne odgovaraju opštinske uprave, niti Poverenik za zaštitu podataka građana. Sve je u potpunom zamrznuću, čeka se verovatno da se odštampaju listići. Nije tada kasno da se neko kazni i uhapsi, ali je cilj dostignut – pet šest lista će biti na listiću, iako ne bi trebalo, glasovi će biti rasuti. Izmenjen će biti izborni rezultat, dobiće se onaj koji je posledica kriminalnog čina. Apelujem da se krene u rešavanje toga, a ne da imamo izbore isprljane kriminalnim delima i dugotrajne posledice“, kaže.

Poručuju da ima mnogo više poznatih ličnosti čiji su potpisi, kaže, falsifikovani, ali koji, poput nekih bivših poslanika SNS-a koji su pronađeni kao podrška listi „Ćale, ovo je za tebe“, ne žele javno da izađu.

Na pitanje da li je moguće da liste nisu znale da se među potpisima nalaze i poznata imena čiji su potpisi falsifikat, daje moguć scenario.

„Ako vam neko priđe, pritom vam podiđe sujeti i kaže da ima vezu u opštini, konkretno da će da „sredi“ hiljadu potpisa. Jel vi mislite da će neko od njih da sedi i da gleda tih hiljadu potpisa? Nisu proveravali i ko im je kriv“, kaže Alimpić.

Poručuje da sve liste na kojima ima falsifikovanih potpisa su overavane od strane opštinskih overitelja, dok tamo gde notari većinski overavali nema sumnjivih potpisa, jer, kaže, notari vode računa da ne izgube notarsko pravo.

„Na primer lista čiji je nosilac Usame Zukorlić ima nekoliko stotina potpisa iz sela oko Obrenovca, čudno je, pa probate nekog da prepoznate“, kaže Alimpić.

Među javnim ličnostima čiji su potpisi pronađeni kao podrška određenim listama, a koje su potvrdile da podršku nisu dale su novinarka Jelena Zorić, glumica Bojana Maljević, Sofija Todorović iz „Inicijative mladih za ljudska prava“…

Sporni potpisi nađeni na listama „Srbija na Zapadu“, koalicije DJB-a, SDS i Otetih beba, Čedomira Jovanovića, Stranke pravde i pomirenja, „Ćale, ovo je za tebe“, „Dosta! Evropski put“, Ruske stranke i Miše Vacića.

Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu je po službenoj dužnosti formiralo predmet povodom medijskih navoda o eventualnim zloupotrebama ličnih podataka prilikom sastavljanja izbornih listi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari