Možda odluka o izlasku na izbore na duži rok bude dobra, trenutno vlast trlja ruke: Kako birači reaguju na podeljenost opozicije? 1Foto: Danas/Aleksandar Roknić

Konfuzija i razočaranje – pojmovi su kojima sagovornici Danasa, istraživači javnog mnjenja, odgovaraju na pitanja o tome kako se raspad koalicije Srbija protiv nasilja, četrdesetak dana uoči beogradskih i lokalnih izbora, odražava na njihovo biračko telo.

Koje, naznačimo, čini gotovo milion ljudi.

Iako ističu da je trenutno nemoguće oceniti sa istraživačkog stanovišta da li je bolja odluka o bojkotu ili ona o izlasku na izbore, oko koje su se stranke koalicije podelile, saglasni su da od raspada u ovom trenutku jedinu korist ima režim Aleksandra Vučića.

Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida, kaže za Danas da su poslednja dešavanja u opoziciji uzdrmala njihovu političku poziciju.

Bojan Klačar
foto FoNet Milica Vučković

– Izazvane su podele koje su dovele do različitih i kontradiktornih objašnjenja i vratile kontrolu političke agende u ruke SNS. U praksi je to dovelo do dezorijentisanosti birača jer su podeljeni oko odluke da li izaći ili ne na izbore, ali su zbunjeni i time da bojkot nije celovit već selektivan i odnosi se samo na Beograd – objašnjava Bojan Klačar.

Druga posledica jeste nezadovoljstvo među opozicionim biračima, bes i ljutnja jer je dugo isčekivana i priželjkivana odluka o opozicionim jedinstvu trajala manje od jedne godine, dodaje.

– Čini se da u narednim danima opozicija ulazi u neku vrstu tamnog vilajeta gde nijedna odluka nije dobra i prvi cilj bi trebalo da bude da se izađe iz tog začaranog kruga i da se napravi dobra izborna taktika, zbog kratkog vremena koje je preostalo do 2. juna. U ovoj fazi je SNS u prednosti i opozicija treba da nađe način kako da deluje u ovim novim, promenjenim okolnostima – zaključuje Bojan Klačar.

Možda odluka o izlasku na izbore na duži rok bude dobra, trenutno vlast trlja ruke: Kako birači reaguju na podeljenost opozicije? 2
foto Medija centar

Vladimir Pejić, direktor Faktor plus, kaže za Danas da će lako biti nekome za godinu ili dve da kaže da li su bojkot ili izlazak na izbore bili dobra ideja, ali, u ovom trenutku, naglašava, takvu procenu nije moguće dati.

– Možda će na duži rok odluka o tome da se izađe na izbore biti opravdana, ali moram da kažem da u ovom trenutku ona, kao i podeljenost opozicije oko bojkota izbora – odgovara vlastima – ističe sagovornik Danasa.

Bojkot nije mala stvar, napominje dalje, a “Dragan Đilas igra na veliko”.

– On je rekao šta se mene tiče Vračar kad je u celoj Srbiji haos… Pokazao je neku vrstu doslednosti i da se sa njim ne može lako… – napominje sagovornik Danasa.

S druge strane, kaže, argumenti dela opozicije koja se odlučila da izađe na izbore, da iz dva ili tri koraka pobedi vlast, takođe, ima smisla.

– To su teške dileme i nije lako proceniti šta donosi jedno a šta drugo – kaže Vladimir Pejić.

Kako zaključuje, sasvim je izvesno da podeljenost opozicije i raspad koalicije Srbija protiv nasilja izaziva kod birača negativnu konotaciju u odnosu na opoziciju, posebno naglašavajući konfuziju koja kod birača nastaje usled poruka koje opozicja šalje.

– Bilo je mnogo dobrih stvari koje su uradili a jedna od najboljih im je bila upravo ta – što su održavali jedinstvo. Vlast sada trlja ruke – zaključuje Vladimir Pejić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari